Арестуваха ексшеф на митниците, Австрия го търси (снимки)

Бившият зам.-директор на Агенция митници Румен Божинов - Цайса, е арестуван на пункта Капитан Андреево по искане на австрийските власти. Хасковският окръжен съд наложи на 60-годишния столичанин най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" до разглеждането на делото му за екстрадиране.

Неговият адвокат Георги Еленков пледира, че Божинов трябва да бъде освободен, защото е с чисто съдебно минало и постоянен адрес у нас: "Освен това клиентът ми е работил не само за митниците, но и за ДАНС."

Обвиненията срещу Цайса са 4 от прокуратурата на Вийнер-Нойщадт - квартал на Виена, където живеел сега. Румен Божинов е издирван за подправка на документи под особена защита, изнудване, злоупотреба с доверие и измама в особено големи размери. "Става въпрос за ревност и женски истории. Натопен е от негова приятелка за някакво пълномощно", коментира в кулоарите на съда адвокат Еленков.

Ескмитническият шеф бил задържан на влизане от Турция в България в сряда. Това се случило малко преди акцията срещу голямата цигарена контрабанда, при която директно от плаца към Пловдив бяха подкарани половината служители на нощната смяна.

"Нямам намерение да възпрепятствам австрийските власти. Искам възможно най-скоро да отида във Виена", каза задържаният пред съдия Деляна Пейкова, но помоли да не бъде оставян в килията, докато трае процедурата по предаването му. Пред медиите запази пълно мълчание.

Името на Божинов постоянно се свързваше с контрабандните канали. Той бе назначен за зам.-директор на Агенция "Митници" при управлението на тройната коалиция. Според бивши негови подчинени бил близък на Георгий Станишев - брат на тогавашния премиер Сергей Станишев. Година след назначаването му - през 2009-а, в знак на протест срещу назначението на Цайса, оставката си хвърлил директорът на Агенцията по онова време Асен Асенов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини