Георги възкръсна за Великден

Седмица преди Великден обявен за мъртъв мъж от Видин успя да докаже в съда, че е жив. 50-годишният Георги Николов Иванов с ужас разбрал, че го броят за умрял още от 2012 г., когато му е издаден смъртен акт. Така видинчанинът изпаднал от всички регистри, останал без гражданство, самоличност и ЕГН.

През 1994 г. нашенецът заминал за Чехия, където живее и работи и до днес. През 2003 г. в метрото в Прага джебчия му задигнал документите за самоличност - българската лична карта и задграничен паспорт. Видинчанинът подал сигнал в тамошната полиция и му издали нови документи.

През декември 2014 г. българинът решил да се прибере за празниците в родината. На влизане в България обаче граничните служби установили, че такъв човек не съществува и му конфискували документите.

Шокиран от новината за смъртта си, Иванов започнал да разплита кълбото от абсурди. При проверка в служба ГРАО към община Видин станало ясно, че мъжът е законно мъртъв. Смъртният акт бил издаден през октомври 2012 г. въз основа на документ, изпратен от чешките власти.

От него видинчанинът разбрал, че някогашният крадец 9 години ползвал откраднатата му и обявена за невалидна лична карта. През лятото на 2012 г. фалшивият Георги починал в болница в Прага. Тъй като се легитимирал с откраднатата карта, издаденият в Прага акт за смърт се оказал на името на нашенеца.

За да си върне живота и самоличността, Иванов представил пред Видинския районен съд акта си за раждане, военната книжка, осигурителна карта и т.н. Разпитани са четирима свидетели, а братът му се заклел, че човекът в залата е Георги.

ГЕОРГИ ИВАНОВ: Страшно е да си никой

"Страшно е да си никой. От 4 месеца се боря да докажа, че не съм мъртъв. Не мога да изтегля пари от банката, за да си купя хляб. Никъде не ме приемат за жив. Добре, че близките ми ме хранят.

На когото и да разкажа патилата си, никой не ми вярва и си мислят, че се майтапя. Не пожелавам на никого подобен ужас. Сега чакам да ми издадат лична карта, защото без нея никъде не мога да отида. Загубих и хубавата си работа в Чехия, където работех в строителството. Но да е живот и здраве, пак ще замина. Нали вече съм законно жив!"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини