Студенти се мазали с кръв, за да оцелеят в касапницата в Кения

„Кения няма да се уплаши и да се предаде на терористите“, декларира вътрешният министър на страната Джоузеф Нкайсери 24 часа след като бойци на свързаната с „Ал Каида“ сомалийска група „Ал Шебаб“ избиха 147 души, предимно студенти, в кампуса на университета в град Гариса. При нападението бяха ранени 79 души.

Вчера войници и спасителни екипи продължават да събират тела от мястото, докато спецчасти проверяваха сградите на университета. Оживелите от кошмара разказаха, че оцелели, след като се мазали с кръвта на мъртвите си приятели, за да изглеждат като простреляни. Освен това терористите се подигравали на мнозина, преди да ги застрелят, като им крещели на суахили, че ще бъде един страхотен Великден. Други от жертвите, преди да бъдат убити, били карани да звънят на близките си, за да ки накарат да се обадят на властите с искане за изтегляне на кенийските войски от Сомалия. Имало и закани, че за заложници ще бъдат взимани само християни. Сред нападателите бил и снайперист, който застрелял най-малко 20 души от силите за сигурност, обградили университета.

Драмата продължи 16 часа в четвъртък. Ликвидирани бяха 4-ма нападатели от „Ал Шебаб“, един заподозрян е арестуван. Гариса е близо до границата със Сомалия и е населен предимно с мюсюлмани. В Североизточна Кения бе въведен комендантски час от смразяване до зазоряване. Папа Франциск осъди вчера „безчувствено бруталната“ атака и призова всички лидери да положат усилия, за да спре насилието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят