Съдът решава до месец спора за джамиите

Битката за вакъфските имоти между главното мюфтийство и мюсюлманското сунитско-ханефитско вероизповедание, чийто лидер е Недим Генджев, приключи вчера в Софийския апелативен съд (САС). Решението на магистратите ще бъде ясно до месец и ще даде отговора на въпроса дали главното мюфтийство ще има основания за претенции към собствеността на джамиите в различни наши градове.

В пледоариите си адвокатът на главното мюфтийство Красимир Руев обяви, че собственик на имотите е не турското или мохамеданското население, а неговото юридическо лице - верската община. “Сунитите казват, че мюфтийството не е правоприемник на мюсюлманските общини”, заяви опонентът му адвокат Красимира Янева.

Ако САС обаче признае мюфтийството, ще се даде старт на около 30 дела за вакъфски имоти. Сред тях са Ески джамия в Стара Загора, Кърмазъ джамия в Карлово, джамии в Кюстендил и други градове. За пореден път в знак на протест граждани от Карлово и Кюстендил, водени от техните кметове и активисти от националистически партии, се събраха пред Съдебната палата. С лозунги “Уважаеми съдии, пазете историята на родината си!”, те настояха имотите да останат притежание на общините и държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право