Антимафиоти на лов за наркодилъри във Варна

ЕКИП НА "ТРУД"

Агенти на ГДБОП и части на жандармерията блокира вчера за часове подстъпите към Варна и започнаха обиски в жилища и офиси. Варненци приеха засиленото полицейско присъствие като знак за визитата на премиера и трима министри в града. Самият той и полицията обаче уточниха, че става дума за акция срещу организираната престъпност, ръководена от шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

“Задържат едни хора, търсят едни неща, да видим дали ще излезе това, за което работят”, лаконичен бе Борисов.

Операцията е срещу наркоразпространители, стана ясно по-късно. Призори маскирани антимафиоти обискирали къщата на Радко Иванов-Радул, собственик на една от големите дискотеки на Златни пясъци - “Бонкърс”. Радул е баща на Николай Иванов-Шванца, който през януари бе арестуван за участие в престъпната група за мокри поръчки на Радослав Калчев-Черния Роди. После обаче Шванца бе пуснат на свобода. Той стана популярен като бивш любовник на Мая Илиева, вдовица на боса на ВИС Георги Илиев. При вчерашния обиск Шванца не е бил във фамилния дом на ул. “Нарцис” в Цветния квартал на Варна. Ченгетата заварили там само баща му и 9-годишния му син. Според местни сайтове Шванца бил търсен заради данни, че ръководи престъпна група за разпространение на кокаин.

Час след атаката била щурмувана и бизнес сграда на ул. “Цариброд” до жп гарата, където офиси държи Иво Иванов-Гела. В миналото той се славеше като един от най-приближените хора на Георги Илиев и основен играч на ВИС в бизнеса с кока. Въпреки това Гела имаше добри контакти и с конкурентите от СИК. Освен със сенчестия си бизнес Гела се занимаваше и със земеделие, въртеше и легална търговия с петрол. Градската мълва и до днес го сочи като бос на наркомафията във Варна, макар че от години той живее зад граница. Според запознати Гела управлявал голям бизнес в различни държави от ОНД. От офисите му униформените изнесли компютри и документи, потвърдиха очевидци на акцията.

През 2003 г. Иво Гела бе посочен като едноличен наркобос на Варна в доклад на Центъра за изследване на демокрацията. Той и Митьо Очите в Бургас бяха цитирани като най-големите играчи по Черноморието. За разлика от Очите и хората му, които получиха присъди, групировката на Гела успя да опази от правосъдието с цената на по-дребни жертви от ниските етажи предимно улични дилъри.

Два буса с маскирани стреснаха сутринта и обитателите на бл. 11 в кв. “Владиславово”. Там баретите обискирали апартамента на друг познат в наркосредите варненец - Иван Боксьора. Претърсени са още адреси, уточниха от полицията. Оттам не съобщиха дали има арести и кои са другите тарашени имоти с мотива, че операцията е на спецпрокуратурата.

До късно вчера се очакваше шефът на ГДБОП Спиридонов да даде повече информация за акцията във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право