Съдебната реформа я няма, но си има герои

Ако иска да се задържи на власт, успешният политик трябва да обещава реформи, но да не позволява никога и на никого нищо да реформира. Ако му позволи, то да не е писмено. Ако е писмено, да не се подписва. Ако се подпише, да не се изненадва от белята, която е станала.

Тази фраза се приписва както Ноам Чомски, така и на Жак Дерида. Но който и да го е казал, той сякаш е знаел какво правят управляващите у нас от 15-20 години насам.

Българската реформа е уникална. Тя не се вижда, но се задава, аплодират я на старта, финишира преди края, освиркват я и тръгва отначало.

Ами съдебната реформа специално? Сега в момента нея никаква я няма, но въпреки това си има свои мъченици и герои. Общественото мнение е изваяло в телевизора образите им и ги славослови.

Искате имена? Вземете дистанционното.

Христо ИВАНОВ, правосъдният министър с актуализираната стратегия. Чуйте как той заявява смело: "Не се чувствам сам срещу всички! Имам подкрепа от Радан Кънев и от премиера“. Идеологът на промяната. Магът Адвокат, който ще преобрази задкулисното правосъдие в справедливо, а нечестните съдии в ангели!

Точно той бе ударен коварно от 16 депутати от ГЕРБ начело с Цветан Цветанов! Те внесоха изпреварващо в Народното събрание проект за промени в Закона за съдебната власт – нещо, което нему се падаше по призвание. Бламираха го, прескочиха го, значи, вместо да седнат и да почакат неговата „работна група“ в Министерството на правосъдието да си свърши работата до Великден, както беше обещала. Подла атака. Пресата писа, че била координирана с главния прокурор Цацаров. Едно, че гербаджиите направили копипейст на неговия проект, който Иванов определено не харесва. И друго, че две прокурорки напуснаха демонстративно законодателната група в правосъдното министерство и рекоха, че в нея 40 души се мотаели и бърборели „стихийно и безцелно“.

И АБВ обяви един вид война на министъра-реформатор. Георги Първанов с хората си предложи да се създаде и друга законодателна група - в парламента, така че славата за реформите да огрее и извън правосъдното министерство. И мнозинството прие, моля ви се най-нетактично.

Горкият министър! Неуморен – днес закрива, утре развива агенцията по вписванията. Днес затваря затвори и съкращава надзиратели, утре те му искат оставката и той кой знае какво прави.... Зли медии го критикуват, но той „продължава напред, с двойни усилия, амбициран“. Не реформатор, а великомъченик!

Радан КЪНЕВ, съпредседателят на Реформаторския блок (РБ), вдъхновителят на промените, без които животът вероятно ще спре. Ако Иванов е иконата, то Кънев е основният апологет на съдебната реформа. И да не мислите, че между двамата има ревност? Кънев пише в своя фейсбук: „Христо Иванов е победител!“ Той му се възхищавал! Било възхитително, че партиите се надпреварват да свършат неговата работа - на Христо, понеже той успял да им внуши, че тя не е глупава и „екзотична“, а е чудесна, привлекателна и престижна. „ Това е истинска победа – човешка, гражданска и политическа!!!“ - пише във фейсбука, който е най-цитиран от телевизиите.

Цветан ЦВЕТАНОВ, някогашният главен полицай, главен душманин на „Наглите“, „Дупетата“, „Цигарджиите“, „Апашите“, „Недосегаемите“ и главен борец срещу съдиите, които пускат арестантите, закономерно стана главен законодател. Той е главен вносител на законопроекти за изменение на НПК, ГПК и Закона за съдебната власт. Боравейки с параграфите и алинеите така умело, както някога с белезниците и с детектора на лъжата, той дава и взема от прокуратурата права, разплита заплетения казус „КТБ“, в който се препъват банкери, съдии и адвокати... Очевидно черпи правни аргументи от кладенеца на Цацаров - което ще рече, че и двамата жадуват за върховенство на закона в държавата. Някои си го обясняват с наближаващото съдебно заседание по делото, в което Цветанов е подсъдим на последна инстанция, но това не е за вярване.

Георги ПЪРВАНОВ, президентът. ( Бивши президенти няма, има бивши политици само...) Като е за съдебна реформа Първанов не се големее, тича по една писта с Христо ( някакъв си адвокат без практика, дето има една дума...) и бърза да го изпревари като внася свой проект в Народното събрание. Казват, че проектът бил взаимстван от друг, подготвен доста отдавна в един от Съюзите на съдиите, но нищо... Да не би да е по-добре след три петилетки реформа пак да я почваме от А, Б, В...

Сотир ЦАЦАРОВ, главният прокурор. Изглежда, че и той на всичко е готов за реформата. Готов е да поеме ръководството на поредния „нов и невиждан“ антикорупционнен орган, който ще направи чудо за разлика от останалите 32 подобни комисии, агенции, звена, инспекторати.... Готов е да се съгласи, че е нормално държавното обвинение да се бърка в частни сделки като по времето на Тато. Не възразява даже да се натовари и с функциите на съда, но то е може би защото знае, че Конституционният съд си е на мястото и едва ли ще позволи това да стане.

Меглена КУНЕВА, вицепремиерът с европейската визия. Тя прави нови служби за борба с корупцията на принципа "проба-грешка", както колегите от в. "Сега" написаха. Прави от БОРКОР - КОРБОР, както Христо Команирци го нарисува. Личи си, че се мъчи много, милата.

Бойко БОРИСОВ, премиерът. Той също самоотвержено написа във фейсбука, че подкрепя правосъдния министър. По Ботевски. ( "Мила ми Венето, после отечеството обичам теб...) Бойко после реформата обича Цветанов, демек.. А пък вчера заяви: „До 4 месеца ще надминем румънците!“ - там нали арестуваха за корупция 11 министри ...

Четири месеца ще минат като нищо... Пък за по-нататък – ще видим. Да са ни живи героите на съдебната реформа. Те като си идат, други ще дойдат.

По-добре ли е и реформа да си нямаме, и герои?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари