20 години по-късно: Почитат гръмнатите босове на прехода

Празни столове в бял сатен, пристегнати с тъмни панделки, а пред тях чаши за вино с цветни снимки. Така ще бъдат посрещани днес в ресторант в Пловдив гостите за панихидата на бившите борчески босове - Георги Калапатиров-Жоро Италианеца и Петър Петров-Патерицата, пише "Марица".

Техни съратници и приятели от 90-те години се събират, за да отбележат 20 години от първия показен разстрел в борческите среди на прехода. До последния момент се пазят в строга тайна имената на съратниците им, които се събират, както и мястото на срещата. Събитието ще бъде охранявано от частни гардове.

Калапатиров бе застрелян през нощта на 6 април 1995 г. на Гребната база под тепетата. Утре приятели ще оставят там 20 червени рози. Три години по-късно в Кючука с автомат бе надупчен смъртоносно неговият съдружник в охранителната фирма "Клуб 777" - Петър Петров - Патерицата. За убийствата им няма задържани.

На панихидата ще бъде почетена паметта и на бившия президент на "Локомотив" - Пловдив Николай Попов - Мартеницата. Той бе застрелян в дома си в квартал "Овча купел" в София на 1 март 2005 г. Килърът го причакал в тъмното до кооперацията, нападнал го, докато илизал от мерцедеса си, пребил го с дръжка на пистолет и стрелял.

"Те бяха хората на прехода, противоречиви личности", казват техни съратници. На панихидата днес ще свири сръбски оркестър с любимите песни на тримата. В памет на застреляните босове в небето над Пловдив ще бъдат пуснати три големи бели балона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини