Утре се чакат валежи, възможни са повишения на речните нива

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН днес ще е без валежи.

Утре от запад ще завали дъжд. В Западна България, където валежите ще започнат най-рано, количества за деня ще са 10-12 л/кв.м, в Централна България - 1-3 л/кв.м, в Източна ще е все още без валежи. В понеделник валежи ще има в цялата страна. Количества от 20-40 л/кв.м, в крайните южни райони до около 50 л/кв.м.

През миналото денонощие се е запазила тенденцията към понижение или задържане на речните нива в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес се очаква понижението и задържането на речните нива да продължи. Утре и в понеделник, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и снеготопенето, са възможни съществени повишения на речните нива в цялата страна:

Дунавски басейн: в събота понижението на нивата ще продължи. Очаква се повишенията на речните нива на наблюдаваните реки в басейна да започнат в неделя и да бъдат по-съществени в понеделник;

• река Искър – от утре в резултат на очакваните валежи водните нива ще се повишат, като по-значително във водосбора над яз. Панчарево и във водосборите на р. Владайска и река Малък Искър;

• река Русенски Лом - на 6 април се очакват значителни повишения. Възможно е достигане на прага за внимание.

Черноморски басейн: очаква се речните нива да продължат да се понижават, като повишения са възможни в понеделник във водосборите на реките Провадийска, Камчия и в поречията на южночерноморските реки;

Източнобеломорски басейн: очаква се речните нива на наблюдаваните реки в басейна да продължат да се понижават и да се задържат. Утре и в понеделник са възможни по-съществени повишения на нивата във водосборите на реките Тунджа – долното течение на основната река, Марица – средното и долно течение на основната река и Арда.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:

Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане е над жълтия праг (предупреждение), като се очаква днес около обяд да падне под него, след което в ранните часове на 6 април отново рязко да започне да се повишава и да го премине .

Нивото на река Тунджа при Ямбол ще продължи плавно да се понижава, като по прогноза ще се задържи над жълтия праг (предупреждение).

Нивото на река Тунджа при Елхово се понижава, като ще продължава да е над оранжевия праг (риск за тревога).

Река Марица:

Нивото на река Марица при Пловдив се очаква на 7 април да премине жълтия праг (предупреждение).

Нивото на река Сазлийка при Гълъбово се очаква на 7 април в късните часове да премине жълтия праг (предупреждение).

Река Арда:

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда при НИМХ - нивото на река Черна река при Смолян се очаква да достигне жълтия праг (предупреждение) на 6 април в сутрешните часове.

Водното ниво на река Елховска при гр. Рудозем се очаква да достигне жълтия праг (предупреждение) на 6 април около обяд.

Водното ниво на река Къзълач при с. Чорбаджийско, по прогноза ще премине жълтия праг (предупреждение) на 6 април около обяд.

Водното ниво на рeка Елбасан дере при гр. Крумовград се прогнозира на премине жълтия праг (предупреждение) на 6 април около обяд.

Западнобеломорски басейн: днес пониженията на речните нива ще се продължат. Утре и в понеделник са очакват се повишения във водосборите на реките Места и Струма.

Повишено внимание за водосбора на река Тунджа.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини