Регионалният министър: Ситуацията със свлачищата е критична

Ситуацията със свлачищата в страната е много критична и сериозна. Това заяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от Фокус.

Лиляна Павлова допълни, че на територията на цялата страна по регистър свлачищата са над 1 850. „Фактът, че през последните седмици се активираха чисто нови свлачища много пречи на работата. Безспорно е, че Варненският регион е един от най-засегнатите от свлачищните процеси. Няколко са най-критичните свлачища в региона – местност „Фиш-фиш”, недалече от курорта „Албена”, пътя Албена – Балчик и Кабакум до Варна.

Необходимите средства за тяхното укрепване са огромни. За нас към момента е най-важно как да не откъснем пътищата заради свлачища. Драстично ще затегнем режима за т. нар. предварителните съгласувания и разрешения за строителството в свлачищните райони, коментира Лиляна Павлова.

Тя посочи още, че финансовите инструменти, на които страната ни разчита за справяне с проблема със свлачищата, са три. Единият е през бюджета по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, годишният бюджет на която е 70 млн. лв. С тези средства ще разчитаме да направим аварийно укрепване, каза Лиляна Павлова. Вторият е европейското финансиране. 40 млн. лв. са предвидени в Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, по която ще кандидатстваме и приоритизираме проектите. Бенефициенти са както министерството, така и Агенция „Пътна инфраструктура” и общините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини