Бойко Борисов: КТБ глътна парите за три магистрали

Рухването на КТБ е изяло парите за три нови магистрали от София до Варна. Тази сметка направи в морската столица премиерът Бойко Борисов на среща с младежи от политическия университет на МГЕРБ. "До петък платихме 3,6 млрд. лв. на над 100 000 вложители в КТБ. По време на управлението на ГЕРБ, в най-голямата финансова криза не дадохме да падне нито една банка. А какво направи експериментът "Орешарски" - за година и половина потопи направо в морето живи пари за три магистрали "Хемус", онагледи ситуацията Борисов.

Пред младежите той обясни, че тази година ще бъдат разплатени 6 млрд. лв. от еврофондовете. "Брюксел ги отпуши много по-рано от 1 юли, като направи изключителен реверанс, за да заработи държавата", подчерта премиерът. Той похвали министерските екипи, които работят с европроекти, че са допускали средно 1,5% грешки при допустими 2%, което е наредило България сред първите 10 отличници в ЕС по този показател.
Държавата и общините ще намерят начин да компенсират 25 000 семейства на деца с трайни увреждания, които сега губят 320 лв. месечно след навършване на пълнолетие, категоричен бе Борисов по повод петъчните протести на майки в столицата и във Варна. Другата седмица с министрите Калфин и Горанов ще правим разчетите, обеща премиерът.
Като лидер на ГЕРБ той не даде конкретен отговор дали партията ще издигне за втори мандат кметът на Варна Иван Портних. "Той и екипът му малко бавно стартираха, но и то си е опит. Практиката сочи, че там, където ГЕРБ има два мандата, са най-добрите градове за живеене", коментира Борисов. За пример той даде София. "Когато станах кмет, в столицата само 20% имаха канализация, пикаеха в септични ями в скъпите комплекси. Сега над 80% имат канализация", поясни премиерът. Пред младежите той направи и паралел между управлението днес и при социализма. "При Тодор Живков годишно се прокарваха по 4 км тунели, а ние правим то 65 км магистрали и по 3,5-4 км метро", изчисли Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика