Средновековието оживя зад крепостните стени на Царевец

Средновековната действителност оживя в събота зад крепостните стени на историческия хълм Царевец във Велико Търново. Хиляди жители и гости на старата столица се стекоха в архитектурния резерват, където изникна цяло селище. Там бяха пресъздадени дванадесет древни занаята.

Атракциите бяха показани по инициатива на общинската туристическа агенция "Царевград Търнов" и клуб "Традиция", а зрелищната възстановка бе финал на Международното туристическо изложение "Културен туризъм". Средновековното селище представи не само старинни български дейности, но и занимания на останалите народи, които са кръстосвали земите ни преди векове.

Най-атрактивни бяха платнищата с подредени върху тях оръжия, доспехи, ризници, щитове и военно облекло. Стотици гости на крепостта Царевец можеха да видят как са изглеждали бълграските бойци, както и армейците от Византия, Латинската империя, куманските народи. Всеки от присъстващите можеше да надене бойна шапка или ризница, както и да стреля с лък. С кратка лекция бе разяснено значението на всички оръжия, като и военната стратегия на отделните народи. Паралелно с тях имаше демонстрация на стрелба с лък, хвърляне на копие, стрелба с арбалет и фехтовка със средновековни оръжия.

Битът от средните векове също бе широко представен. На място бяха показани тънкостите в приготвянето на сапуни, парфюми, хартия. С малко кантарче бе измервана номиналната стойност на монетите. Вино от медовина, жито по старобългарска рецепта и гозби от времето на Асеневци също можеха да бъдат опитани на древната крепост.

Погледите привличаше и средновековен палач. С голяма секира той показаше как навремето са били екзекутирани престъпниците и предателите. Възстановката може да бъде видяна всеки ден в реставрираната и наскоро отворена Източна кула на Царевец. До майсторите ковачи и сарачи бе поставена клетка с напет петел на име Балдуин. В съботното мразовито утро пъстроперестата птица три пъти се измъквала от кафеза и се налагало боляри да я гонят по калдаръмените алеи накрепостта преди да бъде разиграна на търг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини