Родолюбки извезаха с шевици картата на България

Сръчни родолюбки, които през последните години ревностно пазят родните традиции, са извезали уникална карта на България. Знамето с очертанията на родината ни е запълнено със 140 елемента от всички фолклорни области на страната. Уникалното ръкоделие е дело на Сдрежение "Седянка". Негова вдъхновителка пък е Ирен Ямами, която от 30 г живее в Япония.

Байракът с характерните за всички краища на страната шевици бе представен на Международната борса "Културен туризъм" във Велико Търново. Най-вълнуващият момент на церемонията по награждаването на участниците в изложението беше връчването на почетна грамота за сдружение "Седянка". Знамето бе разпънато и изправи на крака препълнената до краен предел зала на историческото читалище "Надежда". След дълго нестихващите аплодисменти Ирен Ямами, която беше в национална носия, се разплака от вълнение и апелира към присъстващите: "Пазете България!".
"Горд съм, че преди 4 г насърчих и подпомогнах тези прекрасни жени да започнат своята работа по съхранение на това безценно богатство - българските традиционни шевици", каза видимо развълнуван кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони