Мустафа Карадайъ: ГЕРБ са длъжни да обяснят за поведението на коалиционните си партньори

Граничари откриха нелегална работилница за обработка на тютюн

Второкласничка от град Добринище с патриаршеска награда

Намалиха присъдата на апаш, почнал да граби дни след затвора

76-годишна жена даде над 8 хил. лв. на ало измамници

Заловиха в Търново мъж, обявен за издирване

Здравният министър: Общините да субсидират дейността на аптеките в малките населени места 

Вижте как ще почиваме през месец май

Американският армейски оркестър в Европа с концерт във Велико Търново

Разбиха автомобил на майка, докато оставя детето си в детската градина

Борисов в “Терем – Хан Крум”: С 1,2 млрд. за сухопътни машини ще постигнем колкото с 4-5 милиарда лева (ВИДЕО)

ПГ на БСП внесе искане за оставката на Емил Христов като зам.-председател на парламента

Прокуратурата образува нови 13 досъдебни производства за безстопанственост в болници в страната

30-годишният Александър, който се простреля в Бургас, дава втори шанс за живот на 3-ма души

588 търновци дарили кръв за три месеца

Митничарят, пропуснал 6 тира цигари, пред съда: Невинен съм, опитват се да ме набутат в някаква схема

Невинен съм, опитват се да ме набутат в някаква схема. Това каза днес пред Окръжен съд Пловдив Димитър Георгиев Ковачев, старши митнически инспектор, отговорник на нощната смяна на ГКПП Капитан Андреево на 28 срещу 29 март, предаде БГНЕС.

В края на смяната – между 6 и 7.20 часа сутринта, през граничния пункт са минали 6 тира, които не са били проверени. В единия от тях, задържан в склад в Пловдив, бяха открити цигари за около 8 млн. лв., а шофьорът му – турският гражданин Ремзи Караибрахимоглу свидетелства колко безпрепятствено е преминал.

В акцията бяха арестувани 13 митничари, в крайна сметка днес стана ясно, че обвинение е повдигнато само срещу Димитър Ковачев и Красимир Добрев. По график Добрев е трябвало да бъде отговорник на нощната смяна, но в последния момент се е обадил на Ковачев, че има важен ангажимент и го е помолил да го замести.

Преди два дни съдът остави с постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” шофьорът на турския тир и четирима мъже, осигурявали логистиката. Да припомним схемата. По данни на прокуратурата, в последните седмици по този канал са преминали общо 19 тира с цигари. В първите дни след акцията се говореше, че на 29 март са задържани два тира, първият в пловдивския склад, а другият- на ГКПП Капитан Андреево. За втория тир, обаче, вече нищо не се споменава и на този етап със сигурност е задържан само един.

Ремзи Караибрахимоглу, шофьорът на тира, е описал пред разследващите органи какво се е случило. Той извежда автомобила след проверка на турския пункт Капъ Куле с митническа декларация, в която стоката е описана като цигари. Влиза в българския граничен пункт и оттук нещата започват да изглеждат странни дори за него, който 25 години кара тир. Минава санитарен контрол, претеглят го , после граничен полицай го пуска, въпреки че няма застраховка и книжка за страни от ЕС, после митничар му дава друга митническа декларация, в която стоката вече е описана като бобини за текстилната промишленост, транзит за Русия. След това пломбират тира, като на пломбата, пряко свързана с Красимир Добрев, има дата 16.03.2015 година. След това вече никой никъде не го спира и не само той, ами и останалите пет, според прокуратурата, тира, минават през границата като на парад. Прокурорът днес ги нарече ” фантомни”, тъй като извън данните за санитарния контрол и кантара, те не фигурират никъде другаде.

Подсъдимият днес Димитър Ковачев е митнически инспектор с 16 години стаж, неосъждан, 54 годишен, баща на две малки деца. Дъщеря му има рожден ден в понеделник и това бе един от аргументите на защитата да поиска по-лека мярка за неотклонение. Друг аргумент беше фактът, че той не е назначен за началник смяна, няма контролни функции спрямо колегите си по длъжностна характеристика, а се е наложило да изпълнява длъжността. Изпълнението на длъжността го е накарало да прекара много време в канцеларията, където е нямало как физически да види какво става на пункта.

По данни на прокуратурата всички 19 тира, преминали по този канал в последните седмици, са минавали все по време на дежурството на същата смяна. Случилото се на 29 март сутринта даде повод на прокурора да заяви, че от 6 до 7.20 границата на България буквално е била отворена за всеки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.