Салатата поскъпна с 60%, козунакът по-евтин. Родните плодове и зеленчуци изчезнаха от сергиите

Приготвянето на салата за Великден ще излезе средно с 60% по-скъпо през тази година, отколкото е било през миналата. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За сметка на това домашният козунак би струвал с близо 16 стотинки по-евтино. Яйцата също са по-евтини, отколкото преди година, но само с 1 стотинка. Средната им цена е 18 стотинки бройката.

Най-много за една година са поскъпнали салатите - със 188,89%, следвани от репичките с 52,38% и вносните краставици с 26,71%. От комисията не отчитат цената на българските домати на пазара, за разлика от миналата година, като единственото обяснение е, че такива просто няма. Вносните струват 2,26 лева за килограм по цени на едро. Родните краставици са с 32 стотинки по-скъпо в сравнение с м.г. и струват 2,36 лв.

Основната причина за рязкото поскъпване на зеленчуците е липсата на българска продукция. Тя е по-малко заради силните дъждове и градушки, стана ясно от изказване на земеделския министър Десислава Танева по Нова тв. По думите й обаче тенденцията скоро ще се обърне и на сергиите ще се появят родни зеленчуци.

Статистиката на комисията показва още, че един от най-скъпите градове за купуване на храна остава София, следвана от Благоевград. В столицата може да намерите най-скъпите боб, брашно, олио и кашкавал. В Благоевград на високи цени се продават оризът и пилетата.

На рекордно висока цена за миналата седмица се е продавало сиренето в Ловеч - срещу 7,88 лева за килограм. За сравнение в София цената му била е 4,40 лева.

Най-евтини са продуктите в Силистра. В крайдунавския град може да направите изгодна покупка на ориз, олио, пиле и кашкавал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес