Водещи на Нова тв обвинени в дискриминация

Водещите на “Здравей, България” по Нова тв Ани Цолова и Виктор Николаев бяха обвинени в дискриминация заради фразата “незаконна циганска сеч”. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ги наказа с “порицание”, тъй като с тази фраза засегнали “неопределен брой лица по признак етническа принадлежност”.

След наводненията във варненския квартал “Аспарухово” м.г. двамата водещи прочели публикация в сайт, в която се казва, че незаконната сеч на гора над квартала е предпоставка за бедствието. Това става повод председателят на фондация “Ромска солидарност” Демир Янев да сезира КЗД. Според него този вид дискусии се възприемат от ромите като тормоз и заплаха и нагнетяват чувство на несигурност, унижение, страх, омраза и отчуждение от обществото.

Водещите упрекват комисията в избирателност в санкциите, тъй като в онлайн пространството има стотици страници и публикации, използващи същата фраза, срещу които не са предприети подобни мерки. Златина Дукова от комисията отговаря на двамата водещи, че в случая е постъпила конкретна жалба с оплаквания и те са длъжни да се произнесат по нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини