Отслужиха литургия за 11 години от трагедията в Лим

Със заупокойна литургия бе почетена паметта на 12-те деца от Свищов, които преди 11 години загинаха във водите на река Лим при катастрофа. Панихидата бе отслужена в параклиса “Св. Дух” в гробищния парк на Свищов по инициатива на фондацията “Ангели от Лим”.

Трагедията се разигра на 4 април 2004 г. с ученици на връщане от екскурзия с автобус до Дубровник. Групата бе от 34 ученици и 16 възрастни. Повечето от пътниците в автобуса бяха от училище “Николай Катранов” в Свищов. На завой на планински път шофьорът изгубил контрол над превозното средство. Автобусът полетял по стръмен склон и паднал в коритото на реката. Рейсът потънал за минути в придошлата река. 38 души бяха спасени, но 12 деца загинаха.

След трагедията родителите на децата учредиха фондация “Ангели от Лим”. Всяка година през април тя организира дни на “Ангелите от Лим”. На мястото на катастрофата беше издигнат мемориал в памет на свищовските ученици. За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите - Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на седем години лишаване от свобода, след обжалване обаче присъдата му бе намалена на четири години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини