Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) днес ще има валежи от дъжд в Западна България, с количества -1-5 л/кв.м, по-значителни в северозападните райони, където количеството на валежите ще е от 7-12 л/кв.м.

През нощта срещу понеделник валежите ще обхванат цялата страна и ще продължат и в понеделник. От север-северозапад ще прониква по-студен въздух и по високите полета и в западната част на Предбалкана дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Количествата за денонощието ще са 20-40 л/кв.м, в крайните южни райони до около 50 л/кв.м. През следващото денонощие също ще вали, но вече по-малко. Количествата в повечето места ще са от 5 до 15 л/кв.м.

През миналото денонощие речните нива на всички наблюдавани реки в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Водните им количества са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързото формиране на повърхностен отток. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес до вечерта, се очаква понижението и задържането на речните нива да продължи. Утре и във вторник, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, са възможни съществени повишения на речните нива в цялата страна.

Дунавски басейн: в неделя до вечерта понижението на нивата ще продължи. Очаква се повишенията на речните нива на наблюдаваните реки в басейна да започнат днес в късните часове и да бъдат по-съществени в понеделник и във вторник във водосборите на реките: Тополовец, Войнишка, Видбол, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър – средно и долно течение, Вит – средно и долно течение, Осъм – долно течение, Янтра – горно и средно течение, Русенски Лом – целия водосбор, Добруджанските реки;
• река Искър – в резултат на очакваните валежи водните нива ще се повишат, като по-значително във водосбора над яз. Панчарево и във водосборите на реките Владайска и Малък Искър;
• река Русенски Лом – утре се очакват значителни повишения. Възможно е достигане на прага за внимание.
Черноморски басейн: очаква се речните нива да продължат да се понижават до утре, когато в резултат на прогнозираните валежи от дъжд са възможни краткотрайни, по-съществени повишения на нивата на наблюдаваните реки в басейна: Провадийска, Камчия, Двойница, Айтоска, Русокастренска, Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Велека, Резовска.

Източнобеломорски басейн:днес до вечерта речните нива на наблюдаваните реки в басейна ще продължат да се понижават или ще се задържат. Утре и във вторник се очакват по-съществени повишения на нивата в поречията на реките: Тунджа – водосбора след яз. „Жребчево”, Марица – водосбора на реката след гр. Пловдив , особено притоците й реките Сазлийка и Харманлийска, Арда – целия водосбор и Бяла река – целия водосбор.
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:
Нивото на река Мочурица при с. Воденичане се очаква утре в следобедните часове да започне рязко повишение на водното ниво, което до края на деня ще премине жълтия праг (предупреждение).
Нивото на река Тунджа при Ямбол ще продължи плавно да се понижава до късните часове на 6 април, като по прогноза ще последва рязко повишение без да бъде достигнат или преминат оранжевия праг (риска за тревога).
Нивото на река Тунджа при Елхово се понижава, като ще продължава да бъде над оранжевия праг (риск за тревога).
Река Марица:
Водното ниво на река Марица при Пловдив се понижава и по прогноза това ще продължи до обедните часове на 6 април, когато се очаква да започне рязко повишение, което до края на същия ден ще доведе до преминаване на жълтия праг (предупреждение) и задържане над него.

Водното ниво на река Марица при гр. Първомай се понижава и по прогноза това ще продължи до късните часове на 6 април, когато се очаква да започне рязко повишение, което до 7 април на обяд ще доведе до преминаване на жълтия праг (предупреждение) и задържане над него.

Водното ниво на река Сазлийка при Гълъбово се понижава и по прогноза това ще продължи до обедните часове на 6 април, когато се очаква да започне рязко повишение, което на 7 април сутринта ще доведе до преминаване на жълтия праг (предупреждение) и задържане над него.

Водното ниво на река Марица при Харманли се понижава и по прогноза това ще продължи до обедните часове на 6 април, когато се очаква да започне рязко повишение, което до първите часове на 8 април ще доведе до преминаване на жълтия праг (предупреждение) и задържане над него.

Водното ниво на река Марица при Свиленград се понижава и по прогноза ще продължи до обедните часове на 6 април , когато се очаква да започне рязко повишение, което до обедните часове на 8 април ще доведе до преминаване на жълтия праг (предупреждение) и задържане над него.

Река Арда:
Според системата за предупреждение за басейна на река Арда при НИМХ – нивото на Черна река при Смолян се очаква да достигне жълтия праг (предупреждение) в сутрешните часове на 6 април.
Водното ниво на р. Елховска при гр. Рудозем се очаква да достигне жълтия праг (предупреждение) по обяд на 6 април.

Водното ниво на река Върбица при гр. Златоград по прогноза се очаква да достигне жълтия праг (предупреждение) в следобедните часове на 6 април.
Водното ниво на река Къзълач при с. Чорбаджийско по прогноза ще премине жълтия праг (предупреждение) в късните часове на 6 април.

Водното ниво на река Елбасан дере при гр. Крумовград по прогноза съществува вероятност да достигне и премине жълтия праг (предупреждение) в късните часове на 6 април.

Западнобеломорски басейн: днес до вечерта пониженията на речните нива ще продължат. В понеделник и във вторник, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг се очакват краткотрайни по-съществени повишения на нивата във водосборите на наблюдаваните реки Места и Струма.
Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.