На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Болниците отчитат с 15% повече извършени рехабилитации

С 15 % повече извършени хоспитализации по рехабилитационните клинични пътеки са отчели болниците през първите три месеца на бюджетната за НЗОК година (а тя започва от декември). Това показват данни за преразхода от 113 млн. лв. на лечебните заведения за декември, януари и февруари т. г. спрямо същите месеци от предходния бюджетен период, заяви пред „Труд“ д-р Димитър Петров, подуправител на здравната каса. Той бе сред експертите на лекарствен семинар в Правец вчера.

„За годината е заложено да се извършат 150 000 процедури по рехабилитационните пътеки, което не е чак толкова много. Въпросът е доколко те трябва да се поемат от солидарната система, а и част от тях могат да се извършват и амбулаторно“, каза още д-р Петров. Той е категоричен, че трябва да се прецезират критериите, по които се прилагат рехабилитациите и това да става след тежки заболявания като инфаркти, инсулти и след ортопедични интервенции. „В момента обаче в болниците не се приемат главно такива болни, а с артроза, полиневропатии, радикулити“, обясни д-р Петров.

Част от преразхода се дължи и на пътеки като тази за пневмонията. Затова се обсъжда след реформите лечението на възрастните с това заболяване да става в доболничната помощ, а само децата да се хоспитализират.

„Разходите за медикаменти не се увеличават от съществуващите в безплатната листа лекарства, а от т. нар. псевдоиновативни (б. р. нови)“, каза още д-р Петров. Става дума за следното: когато в дадена група с препарати, поемани от НЗОК, влезе генеричен медикамент (т.е. с изтекъл патент), негова цена става референтна за останалите. „Но в този момент често се одобрява ново лекарство с 10% по-добра ефективност, но с 5 пъти по-висока цена. Тогава малко държави си позволяват да започнат да го плащат, тъй като има точно пет пъти по-евтин и то с незначително по-нисък ефект. Само че у нас точто това се случва“, обясни д-р Петров.

Затова се обсъжда България скоро да започне да използва инструментите за оценката на ефективността на медикаментите например на британската агенция „Найс“, но също на френската и немската (те ще се адаптират към българските условия и ценообразуване). Очакванията са след тази ревизия да отпаднат около 5% от над 2800-те препарата в позитивния списък, което ще доведе до икономии на средствата, които ще се пренасочат към увеличаване на достъпа до лечение на болните. „Освен това ще се спре и нарастването с 15-20% на средствата за лекарства всяка година“, каза д-р Димитър Петров.

До 2-3 години всички медикаменти в позитивния списък ще се подложат на т. нар. оценка на здравните технологии (просто казано на ефективността им). „Мястото на някои лекарства пък въобще не е в платената листа“, заяви д-р Петров.

Друг проблем е, че медикаменти, които в ЕС се прилагат при строги показания и след като основната терапия не е подействала (те са т. нар. втора и трета линия на лечение), при нас са заложени като първа линия и лечението започва с тях. А други медикаменти – като поне 5 онкопрепарата, са изключени от позитивната листа, независимо че българите с рак се нуждаят от тях.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.