Показват 22 аквариума с пирани, речни чудовища и риби акробати в Търново 160 обитатели на речните и морски води от 46 вида риби са включени в изложбата „Подводен свят”

Кирил Добрев: БСП няма официална позиция за Таско Ерменков, но работата му е да задава въпроси

ДПС спечели отново кметското място в община Лозница Областният партиен шеф на движението става кмет

3-годишно дете загина в Сливен заради родителска небрежност

МВР: Задържаният в Марсилия българин е обявен за международно издирване през 2012 г.

Прокуратурата започва проверка за знаци и маркировки по пътищата

ГЕРБ внесоха сигнал в прокуратурата срещу Таско Ерменков – за тероризъм

Откриха намушкан пиян младеж в Търново, издирват извършителя

Баба Янка от Разлог навърши 100 години

Японски алпинист загина при осмия си опит да покори Еверест

Варна се сдоби със “Спирки за разкази”

По-малко от половината читалища имат компютри с интернет

Задържаха военния, намушкал 45-годишния мъж в Пловдив

Шеф на “Левски”: Името на Георги Аспарухов отваря врати

Членове на Задругата за чиста храна се кооперират при производството на изделия Инициативите на организацията вече се подкрепят от Министерствата на земеделието и образованието

Връщат правото на шефа на частна фирма да пенсионира

Работодателите от частния сектор отново ще могат да пенсионират работници, които имат необходимите години и стаж за пенсия. Такава законодателна промяна ще предложи социалното министерство, съобщи ресорният министър Ивайло Калфин.

Според сегашния Кодекс на труда шефът не може да пенсионира работник, ако той сам не поиска това. Поправката беше въведена при предишното управление на ГЕРБ с аргумента, че пенсионирането е право на личен избор. Тогава обаче правилата засегнаха само частния сектор. В държавната администрация правото на работодателя да пенсионира служители, навършили пенсионна възраст, остана.

Идеята на Калфин сега е условията в частния и в държавния сектор да се изравнят, за да няма дискриминация. Поправките в Кодекса на труда ще бъдат внесени в пакет с предложенията, с които ще се създаде възможността за по-гъвкаво наемане на кадри, като например почасовата заетост, каза министърът на труда.

Преди време ГЕРБ също се обяви за възстановяване на правото на работодателите да освобождават работници, на които им е дошло времето за пенсия. За това се обяви шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ), но текст така и не бе внесен.

Икономическата комисия в парламента подкрепи на първо четене законопроект, който дава тази възможност. Промените бяха внесени от председателя на комисията Петър Кънев (БСП). Мотивите бяха, че така ще се решат проблемите на училищата и университетите, в които преподават много пенсионери, и ще се освободи място за млади кадри. В момента тези промени са между първо и второ четене в парламента. Бизнесът отдавна настоява за възстановяване на стария режим, при който имаше право да пенсионира навършилите стаж и възраст по свое решение. В проекта на Кънев се предвижда още едно облекчение за малките и средните фирми – те няма да са длъжни да правят график за ползване на платения отпуск.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.