Връщат правото на шефа на частна фирма да пенсионира

Работодателите от частния сектор отново ще могат да пенсионират работници, които имат необходимите години и стаж за пенсия. Такава законодателна промяна ще предложи социалното министерство, съобщи ресорният министър Ивайло Калфин.

Според сегашния Кодекс на труда шефът не може да пенсионира работник, ако той сам не поиска това. Поправката беше въведена при предишното управление на ГЕРБ с аргумента, че пенсионирането е право на личен избор. Тогава обаче правилата засегнаха само частния сектор. В държавната администрация правото на работодателя да пенсионира служители, навършили пенсионна възраст, остана.

Идеята на Калфин сега е условията в частния и в държавния сектор да се изравнят, за да няма дискриминация. Поправките в Кодекса на труда ще бъдат внесени в пакет с предложенията, с които ще се създаде възможността за по-гъвкаво наемане на кадри, като например почасовата заетост, каза министърът на труда.

Преди време ГЕРБ също се обяви за възстановяване на правото на работодателите да освобождават работници, на които им е дошло времето за пенсия. За това се обяви шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ), но текст така и не бе внесен.

Икономическата комисия в парламента подкрепи на първо четене законопроект, който дава тази възможност. Промените бяха внесени от председателя на комисията Петър Кънев (БСП). Мотивите бяха, че така ще се решат проблемите на училищата и университетите, в които преподават много пенсионери, и ще се освободи място за млади кадри. В момента тези промени са между първо и второ четене в парламента. Бизнесът отдавна настоява за възстановяване на стария режим, при който имаше право да пенсионира навършилите стаж и възраст по свое решение. В проекта на Кънев се предвижда още едно облекчение за малките и средните фирми - те няма да са длъжни да правят график за ползване на платения отпуск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика