Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

Франкофони във Варна за Западните Балкани Ципрас шашнал Меркел и Юнкер с прическа като българския премиер

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Богомил Манчев: Цветан Василев искаше да ми вземе бизнеса

Цветан Василев искаше да ми вземе бизнеса. Атаката на TV7 бе явна срещу мен, но бе нескопосана. Тогава Бареков беше директор. Това обяви пред Нова телевизия енергийният шеф Богомил Манчев.

„Аз изнасям бизнеса си в Англия. Имам офис там и все по-често се замислям дали да не се пренеса изцяло там. Един белградски гражданин ме нападна. За Цветан Василев говоря. Нямам представа защо и какво стана. В деня на атаката екип на ТV 7 седеше пред офиса от 6 часа. Човек си задава въпроса защо? Къде са другите медии. В същия ден бе пуснат и филм срещу мен. Лайтмотивът на филма бе, че съм се занимавал с ремонта на АЕЦ „Козлодуй” и това е причината да има чести аварии там. А аз нямам нищо общо. Поне да бяха погледнали CV-то на фирмата ми. Нямам нищо общо с АЕЦ „Козлодуй”, обясни Богомил Манчев.

Той призна, че фирмата му е имала сметки в КТБ, които сега са блокирани. „Ние работихме отдавна с банката. Получавал сме от нея различни финансови гаранции по различни проекти. Принципно има условие, когато банка ти даде гаранции, финансовият поток по проекта да минава през нея. Дълги години работихме добре, но изведнъж нещо стана. „Любовта” беше изчезнала в последните години. Нямам представа защо”, добави енергетикът.

Богомил Манчев смята, че 7-и блок на АЕЦ не бил правилно конструиран и обяснен на хората, когато са се водили преговори за участието на американската компания „Уестингхаус”. „Компанията няма никаква вина за нашето незнание как се прави голям инвеститорски проект. А такъв проект ни трябва. „Уестингхаус” е произвел много реактори, но не е собственик на централи. Фирмата имаше желание да участва като инвеститор при строежа, но до един момент. Има процедура за такова участие. Фирмата има процент в строежа, но при въвеждането на централата в експлоатация България трябва да им плати дяла. Цената към момента е 7,7 млрд. долара, като прогнозата бе блокът да влезе в експлоатация през 2025 година. За сравнение ще кажа, че за два блока в „Белене” цената е 10 млрд. евро. В момента доларът и еврото са близки. Сметката е проста”, обясни още енергетикът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.