30 души правят златни кюлчета за 100 милиона

Между 250 и 350 кг злато годишно излизат от златния цех на КЦМ в последните години. Плюс още 50 тона сребро. Пловдивското предприятие е сред малкото в света, които рафинират злато и сребро до банкова чистота и същевременно го преработват. Произвежда по заявка на клиентите всякакви заготовки, ленти, както и кюлчета и монети с най-високата проба 999.9 (24 карата), съобщава marica.bg.

Инвестиционният метал е с тегло от 1 грам до 1 килограм. Стандартните кюлчета, основно за износ, пък са по 12.5 кг, а цената им е близо 800 хил. лв. 80% от суровините са собствени от оловното производство. Друга част получават под формата на златен концентрат от района на Кърджали. Основният им клиент на вътрешния пазар е Монетният двор на БНБ, за когото комбинатът изработва заготовките за монети. След това се оформят щампите спрямо изискването на банката. На вътрешния пазар се емитират 3-4 вида монети годишно. Основното количество отива за износ, главно за Швейцария, пише "Марица".

В златния цех работят 30 човека, които произвеждат продукция за около 100 млн. лв. Входът до там изисква няколко пропуска, а изходът - проверка с металотърсач. Външният контрол е изключително стриктен. Всеки служител получава материала, отговаря за него и в края на работното време го издава. Излизането в работно време е забранено. Условията обаче са добри, така че текучество няма. Служителите дотолкова са свикнали с работата, че не пресмятат колко милиони левове минават през ръцете им.

“Едно стандартно златно кюлче, 12.5-килограмово, е към 700-800 хил. лева. Държиш го и усещането е все едно виждаш някакъв месинг или бронз. Не ми прави впечатление. Може би защото съм тук 30 години. Младите работници се впечатляват, но обикновено след втория месец всичко уляга. И спират да гледат на метала като на нещо ценно. Свиква се”, смее се ръководителят на цеха. /

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини