Учени проследиха най-дългата презокеанска миграция на птиците

Малка северноамериканска пойна птичка прелита без почивка 2400 километра над Атлантика в рамките на най-дългата, позната на човека презокеанска миграция, са открили учени, цитирани от The Guardian, цитирани от агенция "Фокус".

Черноглавото коприварче тежи 12 грама и обичайно населява горски райони, но веднъж в годината предприема опасно тридневно пътуване. Изследователите са проследили маршрута му, прикачвайки на гърба на птиците малки геолокаторни устройства. Така учените са били в състояние да получат данни за пътя им от Северна Америка и Канада до Пуерто Рико и Куба, а след това към Южна Америка.

Крис Римър, орнитолог в Центъра за екологични изследвания Върмонт, който е съавтор на проучването, казва: “Вече няма съмнение, че черноглавото коприварче предприема една от най-дръзките миграции сред птиците по целия свят”. Други прелетни птици като албатроса, например, преминават хиляди километри. Предизвикателството пред черноглавото коприварче обаче е, че лети, без да спира, тъй като кацането във водата би могло да бъде фатално. “Това пътуване е „лети или умри”, казва Райън Норис, канадският ръководител на проекта.

Досега нямаше категорични доказателства, че черноглавото коприварче мигрира над открития океан.

“Някои хора казваха, че няма начин да го правят”, казва Норис.

При проучването, чийто доклад е публикуван в журнала Biology Letters, изследователите са оборудвали 20 птици във Върмонт и 20 птици в Нова Скотия с малки ранички, съдържащи часовник и сензор, измерващ нивата на околната светлина.

Броят на часовете дневна светлина показва географската ширина, а времето на залеза показва дължината.

Раничките, тежащи едва 0.5 грама, са били твърде малки, за да включват предавател, затова учените е трябвало да намерят птиците след завръщането им в североамериканските гори през следващата година.

Екипът е успял да открие три птици от върмонтската група и две от групата от Нова Скотия. Геолокаторите са показали, че черноглавите коприварчета са летели директно над Атлантическия океан на разстояния между 2270 и 2770 километра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл