Вицепремиерът Калфин: Зад голяма част от чуждите инвеститори стоят изнесени български пари

Парите в България се връщат като чуждестранни инвестиции от офшорни компании с неясни собственици. Тези, които са ги изнесли, нямат капацитета да ги управляват на борсата в Ню Йорк. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНР.

"Голяма част от чуждите инвеститори, които видяхме през последните 25 години в България, се оказаха инвеститори, зад които стоят изнесени български пари. Те успяха да се доберат до инструментите, с които да контролират управлението. Тази порочна връзка между властта и парите се обърна и започнаха парите да контролират властта", допълни той.

"Когато елементи на националната сигурност преминат в частни ръце, се достига до положението, в което се осъзнава, че не може да се контролира собствената сигурност. Аз няма да оправдая нито едно правителство, което се е занимавало с подобен вид дейност. Повтаряме едни и същи механизми в държавата и не се учим от грешките си и това е страшното. Хората гледат едни и същи проблеми", каза още социалният министър.

Калфин е на мнение, че въпреки призивите Цветан Василев да се върне в България, той едва ли ще го направи и допълни. "Аз не очаквам Цветан Василев да се върне, защото се страхува. Проблемът е системен – днес е Пеевски, утре ще е някой друг. Това, което е купил Василев, защо тогава не се повдигна въпросът за националната сигурност? Той ли е най-добрият съхранител на националната сигурност, а сега се притеснихме", завърши вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини