Онкоболни пациенти: Искаме си живота

Искаме си живота, защото не може да сме здравно осигурени, от провежданото лечение да зависи оцеляването ни и някой да ни каже, че не може да се лекуваме, защото парите по бюджета на болницата са свършили за този месец. Това сигнализираха онкоболни от Пиринско, които се лекуват в специализираната болница „Свети Мина“ в Благоевград, съобщава struma.bg.

„Силно притеснени сме от случващото се в момента в здравеопазването. От април има нова методика на разпределение на финансовия ресурс. Парите от Здравната каса са намалени с близо 10%, което на практика означава, че лекарите ще ни съобщят, че не може да се лекуваме, защото определеният лимит е изчерпан. Не може всички болници да са под един аршин, онкоболните сме застрашени от усложнения, как ще ни върнат да чакаме за химиотерапия и лъчелечение?”, притеснени са пациентите.

Проверка установи, че в специализираната болница по онкология се осъществява комплексно лечение на пациентите: оперативно, лекарствено, химиотерапия, лъчелечение, като при всеки пациент се подхожда индивидуално.

Химиотерапия на месец се провежда по схема на 250-400 пациенти, курсът на лечение е около 6 процедури през 20-21 дни и продължава 4-5 месеца. На практика, ако болният е започнал в началото на месеца лечение, след 20 дни може да се окаже, че бюджетът е изчерпан и той да чака, което е недопустимо при такива заболявания. Най-страшно е, че не може да се спре започнатото лечение, защото то е животорешаващо. Около 1000 лв. струва химиотерапията на един пациент по клинична пътека.

Тревожен е и фактът, че от този месец парите за лекарства ще се изплащат на 82%, болницата ще получи и само 92% за извършената медицинска дейност по клинични пътеки. Разчетите за определения бюджет са на база отчетени медицински дейности за предходната година, но тогава в онкоболницата в Благоевград не е извършвано лъчелечение на тумори на мозъка, на бял дроб, на женска полова система, храносмилателна система и други.

Болницата разполага с новата апаратура за лъчелечение и обслужва пациенти от началото на тази година, преди това е осъществявано само лечение на карцином на кожата. За тази година онкологичната болница „Свети Мина“ има сключен договор със Здравната каса за оказване на специализирана болнична помощ по 31 клинични пътеки, като пет са нови - освен лъчелечение, има включени нови дейности в гастроентерология и хирургия. Ако миналата година болницата е получавала средно месечно по 170 000 лв. от клинични пътеки, сега при осъществена медицинска дейност за 200 000 лв. ще получи 140 000 лв.

„Търсим решение, с което по новата методика за остойностяване и плащане на болничната помощ да няма опорочаване на лечението и листа на чакащи. При нас, както знаете, се лекуват пациенти с различни онкологични заболявания от цялата област, включително от Кюстендилска и Пернишка. Това, което се случва, ни тревожи и нас. Пациентите не пристигат в онкология по избор, а защото се налага, ние трябва да удължим живота им с адекватно лечение, нашите пациенти ги наблюдаваме и след болничното лечение. Изпратих писмо до Надзорния съвет на Здравната каса и до Районната здравноосигуртелна каса в Благоевград да се има предвид, че извършваната дейност тази година не е залегнала в отчетите за предходната, защото има нови клинични пътеки, с които обхващаме по-голям брой болни. Мое задължение като управител е да няма върнат пациент, оптимизираме дейността, целта е да обхванем всички пациенти, правим неимоверни усилия”, каза управителят на Специализираната болница по онкология „Свети Мина“ д-р Георги Георгиев.

Тревожният въпрос е дали лекарите ще съумеят да обхванат всички пациенти, за да няма чакащи за лъчелечение и химиотерапия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини