Всички заведения на Северния плаж в Слънчев бряг са заустени в канализационната система

Спортните канали на A1 ще излъчват на живо мачове от УЕФА Шампионска лига през новия сезон

Пациенти от цял свят ползват диализния център в УМБАЛ „Св. Марина“

Брюксел стартира две наказателни процедури срещу България

Българин беше арестуван в Гърция за умишлен горски палеж

Не са обсъждани никакви мерки, ако старите дизели от Германия наводнят България

Юбилейна пощенска марка отбелязва 140 години от създаването на Българската армия

Прокуратурата търси виновните за поредния гаф с проверките на Летище София

Франция криминализира употребата на смартфони в училище

Vivacom ще продава Xiaomi на атрактивни цени през сайта си В следващите 4 дни смартфоните на бранда стават още по-атрактивни

Русия показа зъби: Отлага се посещението на Лавров в Гърция, екстрадират гръцки дипломати

ВМРО ще отбележи 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Внимание! Сахарска жега удря Гърция през уикенда, над 40 градуса ще скочи живакът

ЕК подкрепи действията на българските власти срещу чумата

Путин: Русия е отворена за диалог с всички страни

Онкоболни пациенти: Искаме си живота

Искаме си живота, защото не може да сме здравно осигурени, от провежданото лечение да зависи оцеляването ни и някой да ни каже, че не може да се лекуваме, защото парите по бюджета на болницата са свършили за този месец. Това сигнализираха онкоболни от Пиринско, които се лекуват в специализираната болница „Свети Мина“ в Благоевград, съобщава struma.bg.

„Силно притеснени сме от случващото се в момента в здравеопазването. От април има нова методика на разпределение на финансовия ресурс. Парите от Здравната каса са намалени с близо 10%, което на практика означава, че лекарите ще ни съобщят, че не може да се лекуваме, защото определеният лимит е изчерпан. Не може всички болници да са под един аршин, онкоболните сме застрашени от усложнения, как ще ни върнат да чакаме за химиотерапия и лъчелечение?”, притеснени са пациентите.

Проверка установи, че в специализираната болница по онкология се осъществява комплексно лечение на пациентите: оперативно, лекарствено, химиотерапия, лъчелечение, като при всеки пациент се подхожда индивидуално.

Химиотерапия на месец се провежда по схема на 250-400 пациенти, курсът на лечение е около 6 процедури през 20-21 дни и продължава 4-5 месеца. На практика, ако болният е започнал в началото на месеца лечение, след 20 дни може да се окаже, че бюджетът е изчерпан и той да чака, което е недопустимо при такива заболявания. Най-страшно е, че не може да се спре започнатото лечение, защото то е животорешаващо. Около 1000 лв. струва химиотерапията на един пациент по клинична пътека.

Тревожен е и фактът, че от този месец парите за лекарства ще се изплащат на 82%, болницата ще получи и само 92% за извършената медицинска дейност по клинични пътеки. Разчетите за определения бюджет са на база отчетени медицински дейности за предходната година, но тогава в онкоболницата в Благоевград не е извършвано лъчелечение на тумори на мозъка, на бял дроб, на женска полова система, храносмилателна система и други.

Болницата разполага с новата апаратура за лъчелечение и обслужва пациенти от началото на тази година, преди това е осъществявано само лечение на карцином на кожата. За тази година онкологичната болница „Свети Мина“ има сключен договор със Здравната каса за оказване на специализирана болнична помощ по 31 клинични пътеки, като пет са нови – освен лъчелечение, има включени нови дейности в гастроентерология и хирургия. Ако миналата година болницата е получавала средно месечно по 170 000 лв. от клинични пътеки, сега при осъществена медицинска дейност за 200 000 лв. ще получи 140 000 лв.

„Търсим решение, с което по новата методика за остойностяване и плащане на болничната помощ да няма опорочаване на лечението и листа на чакащи. При нас, както знаете, се лекуват пациенти с различни онкологични заболявания от цялата област, включително от Кюстендилска и Пернишка. Това, което се случва, ни тревожи и нас. Пациентите не пристигат в онкология по избор, а защото се налага, ние трябва да удължим живота им с адекватно лечение, нашите пациенти ги наблюдаваме и след болничното лечение. Изпратих писмо до Надзорния съвет на Здравната каса и до Районната здравноосигуртелна каса в Благоевград да се има предвид, че извършваната дейност тази година не е залегнала в отчетите за предходната, защото има нови клинични пътеки, с които обхващаме по-голям брой болни. Мое задължение като управител е да няма върнат пациент, оптимизираме дейността, целта е да обхванем всички пациенти, правим неимоверни усилия”, каза управителят на Специализираната болница по онкология „Свети Мина“ д-р Георги Георгиев.

Тревожният въпрос е дали лекарите ще съумеят да обхванат всички пациенти, за да няма чакащи за лъчелечение и химиотерапия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.