Гърци гърмят зайци в Монтанско

Гръцки ловци стрелят дивеч по полетата на Северозападна България. За гърмежите у нас съседските авджии плащат такси в евро на местните дружинки, съобщиха от Регионалното управление на горите /РУГ/ в Берковица.

През отминалия ловен сезон гръцки авджии са отстреляли 120 пъдпъдъци край Монтана, а други техни сънародници са ловували пъдпъдъци, яребици и зайци в района на Берковица.

"В България дивечът е повече отколкото в Гърция и затова тамошните ловци проявяват интерес към излетите у нас. А и цените за отстрела са доста изгодни", заяви експерът по лова в РУГ - Берковица Стоян Петров.

За отстрелян пъдпъдък чуждите ловджии плащат по 3 евро и допълнително по едно евро, ако приберат и птицата. За отстрела на фазан се плащат 10 евро, на яребица - 20 евро и на заек - 30 евро.

Гостуването на чуждите ловци носи добри приходи на българските дружинки, коментират експертите. През отминалия ловен сезон и 110 българи са гърмели като ловни туристи в държавни дивечовъдни стопанства в областта. Най-голям интерес ловците са проявили към отстрела на диви свине. Приходите от организирания ловен туризъм в региона са 37 848 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони