Община Русе издирва собственици на опасни сгради

Община Русе не може да открие собствениците на неподдържани сгради в центъра на Русе, съобщи главният архитект Живка Бучуковска. По най-представителната ул. "Александровска" като опасни са освидетелствани 12 здания. За тях са издадени предписания да се ремонтират спешно, но няма на кого да се връчат. Изоставените сгради са със статут на архитектурни паметници на културата и застрашават минувачи.

В крайдунавския град има над 250 сгради, недвижими културни ценности. Собствениците им са длъжни да ремонтират фасадите по Закона за устройство на територията, но повечето са в чужбина или София и не стопанисват имотите си. Общината въздейства принудително, като дава предписания на реститути да изготвят проект до 1-1,6 г. Досега само двама реститути са обезопасили имотите си. Ако останалите не спазят определения срок, им се търси административно-наказателна отговорност от ГД "Инспекторат по опазване на културното наследство" при Министерство на културата.

Кметът на Русе Пламен Стоилов /ГЕРБ/ вече предложи на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България да инициира законодателна промяна. Тя ще позволи на градоначалниците да задължават собствениците на сгради архитектурни паметници да ги поддържат. Идеята е общините да ги ремонтират и да стават техни собственици, докато си възстановят разходите. Ако имотите се укрепват за сметка на местните бюджети, общините могат да си получат парите по съдебен ред чак след 6-7 г. Зданията трябва да се запазят, а няма механизъм как да се поддържат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони