Перничанка е дала 2 000 лева и 2 500 евро на телефонни измамници

ЧЕЗ: Няма населени места без електрозахранване 300 екипа са в готовност да реагират при аварии

Апаши задигнаха 50 000 лева от жилище в Търново Парите били скътани в сейф

Състоянието на пребитата студентка е стабилно

Гърция ще изгуби 2 млн. души от населението си до 2030 г.

Македония влиза в НАТО и без споразумение по спора с Гърция

Горски от Североизтока се готвят за национално състезание по стрелба Точните мерници отиват пак за национална купа в Пловдив

Катастрофа между ТИР и лека кола заради непочистен от снега път Е-79

Кметът Фандъкова: Обстановката в столицата се нормализира

Митнически служители откриха големи количества нелегален алкохол и дизелово гориво в частен имот

Цветан Цветанов: Историческото наследство и съвременният облик на Велико Търново са гордост за България (СНИМКИ)

Ето каква е тайната на идеалната чаша кафе

Дете от Кубрат е станало жертва на телефонна измама

Агенцията по храните започна засилени проверки преди Великден

Магистрала “Струма” от Бобошево до Дупница е затворена за тирове

По-високи цени за паралелния износ на лекарства

Българи с рак, хепатит, астма, диабет остават без лекарства заради паралелния износ на спасителните за тях медикаменти (става дума за доставени за нашия пазар препарати на ниски цени, които се препродават в Западна Европа много по-скъпо). Износът обаче може да бъде спрян, ако със законова промяна фирмите, които препродават наши медикаменти зад граница, ще могат да го правят, но на по-висока цена. А тя ще определя, като се вземе средноаритметичната стойност на съответното лекарство в трите държави, където то е най-скъпо (като Германия, Франция и Англия). Само така доставеният за нас медикамент ще се препродава в други държави от ЕС от фирмите.

Това предложи пред „Труд“ доц. Асена Стоименова, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Тя е готова да подготви идеята си като законодателна промяна, стига да има политическа воля паралелният износ, който годишно е за над 300 млн. лв., наистина да се намали. „Движещата сила за развитието му е сериозната разлика в цените, затова само пазарен механизъм би помогнал за „топенето“ й“, смята Стоименова. Тя даде пример как лекарство, чиято регистрирана цена у нас е 80 евро, след договорките между производителя и здравната каса пада на 30 евро, което е добре дошло за търговски субекти, решили да го препродават зад граница.
„Когато се появи информация за недостиг, тя трябва да се разгледа в няколко аспекта. Не всички аптеки зареждат всички регистрирани у нас медикаменти – по финансови съображения, а и няма къде да ги наредят“, каза Стоименова. Т.е. когато пациентите потърсят лекарство в една или две аптеки и то липсва, това автоматично не значи недостиг.
„Фирмите, които искат да извършат паралелен износ, обаче имат интерес у нас да се появи информацията, че липсва даден медикамент. Така се създава ситуация на нагнетяване, производителят доставя още количества за България, а фирмата, прицелила се в износа, може да препродаде още повече евтини лекарства на скъпите пазари“, обясни доц. Стоименова. Тя и колегите й са категорични, че в битката срещу паралелния износ трябва да се включат НАП и митниците.

В един кюп

Същият проблем при гърци и испанци

Гърция, Испания и Румъния имат същия проблем като България с паралелния износ на лекарства. Дори наскоро в иберийската държава бе разбита мрежа за препродаване на медикаменти.

През януари т. г. Конституционният съд отмени част от приетите промени в закона за лекарствата (с автори БСП и ДПС), според които ИАЛ можеше временно да забранява износа на станали дефицитни за болните българи лекарства. “Остана онази част от законодателството, според която фирми само уведомяват ИАЛ за паралелен износ. Но ние събираме само намерения за него, без да знаем дали те са реализирани, тъй като нямаме обратна връзка”, казаха от агенцията. Затова евентуални бъдещи нормативни промени трябва да дадат решение на още много проблеми.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.