Ремонтират Аспаруховия мост с 35 млн. лева

Аспаруховият мост във Варна, който е в окаяно състояние, най-сетне ще дочака основен ремонт. Това обеща при визитата си в града през уикенда премиерът Бойко Борисов.

Реконструкцията на 38-годишното съоръжение ще започне догодина с 35 млн. лв. от бюджета. С други 10 млн. лв. до края на т.г. ще бъде саниран малкият мост към Южната промишлена зона. Строителното министерство отпусна извънредно и 3 млн. лв. за спешен ремонт на магистралния водопровод, захранващ тази зона, Аспарухово, Галата и с. Звездица. Заради несекващите аварии на старата тръба, положена при строежа на Аспаруховия мост през 1976 г., 60 000 варненци от няколко години през седмица са на сух режим.

“С парите ще се закърпят най-корозиралите части на водопровода. Всеки момент там може да стане тежка авария, която да срути пътни участъци и да прекъсне 8 жп коловоза, преминаващи край езерото”, обясни регионалният министър Лиляна Павлова.

Средствата са част от 30 млн. лв. от държавния бюджет, които кабинетът даде на Варна през последните 3 месеца. С тях се финансират още три проекта. 9 млн. лв. е получило Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” за проектиране на интермодалния терминал в езерото, който трябва да отпуши отварянето на порт Варна-изток към града.

10 млн. лв. са допълнени към сметката за ремонт на Спортната зала, която премиерът окачестви като пример за “тъпо, некомпетентно и незаконно строителство”.

Останалите 8 млн. лв. Варна получи наскоро за преасфалтиране на общинската част от бул. “Княз Борис I” - от Икономическия университет до “Пикадили парк”, припомни регионалният министър.

“Варна е разкопана, но това е за добро. Щом се копае, значи се работи. Моля хората за малко търпение, защото целта ни е да посрещнем летния сезон с една по-добра инфраструктура”, апелира Павлова. Тя обеща тази година да бъде изкърпена и държавната част от трасето към Златни пясъци, а качеството на новите настилки да се тества с робот.

(“Сега не може да се оплачете, че на Бургас се дава повече, отколкото на Варна. Над 300 млн. лв. са инвестициите в града, където от 1985 г. нищо не е било пипано”, каза Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони