Частници срещу финансирането от НЗОК

Частни и общински болници ще протестират утре, в деня на здравния работник, срещу въведената от началото на март т.г. методика на здравната каса за финансирането на извършените медицински грижи. Това съобщиха от двете асоциации на частните и на общинските лечебни заведения.
Тепърва всяка една болница ще прецени дали да изрази недоволството си чрез закачане на лентички върху белите престилки или чрез излизане пред сградата, в която са кабинетите им.

Частниците ще обявят повече подробности за акцията си днес по време на пресконференция.

Методиката, наречена от младите лекари „Тодорова“ (на името на предишния управител на НЗОК) предвижда лечебните заведения, които извършват и спешност, през 2015-а да получат до 95% от изработените пари през 2014-а. А тези, които не предлагат спешни грижи, до 90 % от получените суми миналата година. Има обаче възможност да вземат средства от следващия месец, а при извънредни ситуации да поискат ревизия на бюджета си пред надзора на касата.

„Според подписаното преди дни партньорство в сферата на здравеопазването асоциациите на лечебните заведения трябва да изготвят краткотрайни мерки за вмъкване в бюджета на НЗОК за 2015 г.“, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Според него очевидно злоупотребите в болниците са налице, иначе няма как да се обясни преразходът им от 113 млн. лв. само за първите три месеца. „Все пак няма епидемия нито от свински, нито от птичи грип или каквато и да е друга зараза, че болниците масово да хоспитализират“, каза още д-р Хасърджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве