Фурните във Варна пекат 300 000 козунаци

300 000 козунака ще извадят на тезгяха по Великден фурни и магазини във Варна, съобщи Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. Според него хората ще могат да избират между три вариации на традиционния сладкиш.

В търговските вериги масово ще се продават козунаци, приготвени от микс. Те се правят тройно по-бързо, имат по-висока трайност, не крият риск от салмонела, тъй като вместо яйца в тях е вложен меланж, и са по-евтини - от 1,20 до 1,80 лв. за 400 г. Вкусът им обаче не е така хубав като на истинския български козунак, замесен без оцветители и подсладители, а само с мляко, масло, яйца и висококачествено брашно, коментира Бонев.

“Очаквам опашки пред малките пекарни, които правят такива козунаци, защото варненци имат утвърдена хранителна култура и търсят качествена стока”, каза браншовикът.

Цените на истинския козунак ще варират от 2,50 до 3,40 лв. за 400 г, а рулата с мармалад и бадеми ще се харчат за 4-5 лв.

С лев отгоре ще струват най-засуканите козунаци с шесторна оплетка, които обаче се предлагат само на две-три места в града.

Предимно чужденци ще сложат на трапезите си вносните аналози, които се продават на цени около 5-7 лв., обаче са натъпкани с консерванти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони