С факелно шествие честваха 180 години от Велчовата завера

С факелно шествие и пищна концертна програма бяха чествани 180 години от Велчовата завера във Велико Търново. Това е един от най-значимите опити за българско национално освобождение през първата половина на 19-ти век. Отбелязването на годишнината бе организирано от общинската управа в партньорство със Сдружение "Пазители на българщината" и Фондация "Българе".

В събота вечерта на площад "Велчова завера" кметът на болярския град Даниел Панов и официалните лица поднесоха венци и цветя пред едноименния паметник. След това процесията, водена от духовия оркестър на НВУ "В. Левски", премина от Велчова завера до площада пред крепостта Царевец. Там Фолклорен ансамбъл "Българе" изнесе концерт. Изпълнен бе и специален ритуал за приемане на нови членове на Сдружение "Пазители на българщината".
Честването завърши с аудио- визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

"Велчовата завера е опит за въстание на българите в Търновския край през 1835 г. Преди планираната дата на бунта заговорът е разкрит и организацията, свързана с него, е разбита от османските власти. Сред основните организатори на заверата са заможният търговец Велчо Атанасов - Джамджията, Никола Гайтанджията, Димитър Софиянлията, хаджи Йордан Брадата, игуменът на Плаковския манастир - отец Сергий, учителят Андон Никопит и кап. Георги Мамарчев от Котел. В подготовката на въстанието активно се включват и дейци основно от Елена, Горна Оряховица, Лясковец, Трявна, ГабровоФ, припомнят историци от Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони