Григор Димитров би германец на турнира в Монако, среща Гофен на четвъртфинала

Задържаха шефа на полицията в Раковски и още двама души за корупционни практики

Монтана въвежда технологии за умно управление

Негово Светейшество Патриарх Неофит е изведен от реанимация

Апелативната прокуратура във Велико Търново чества 20-годишен юбилей

Велосипедист се удари в заграждения на магистрала “Тракия”, последва верижна катастрофа между четири автомобила

Нова задна ножица преряза “Ювентус”

Каракачанов готов с реформи, които да помогнат на хората с увреждания и да спрат измамите в системата

Рефери на поправителен срещу провинилите се отбори

Митрополит Антоний: Състоянието на Патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява, но ще остане още известно време под медицинско наблюдение

Русия иска екстрадирането на свой гражданин за неплатени данъци за 24 млн. рубли

„Виваком“ погаси предсрочно облигационния си заем

Ремонтират автомагистрала “Черно море” Реконструкцията е на 2-ри километър от Варна над река Звездишка

Премиерът Борисов: Перспективата пред Западните Балкани ще позволи младите да останат в региона

Камери в кафенетата също заснели предаването на подкупа

Свлачище може да затвори пътя за Гърция

Потенциално свлачище е регистрирано на две крайно опасни места по пътя за Гърция, намиращи се на тесен участък в Кресненското дефиле, научи „Труд“. И на двете няма възможност за обиколен маршрут и за да не се случи най-лошото, пътната агенция е обявила обществена поръчка за обезопасяване на скалите край пътя.

За да не се губи време, процедурата е покана, отправена към фирмата, която поддържа пътищата в Благоевградска област – „Агромах“. Тя ще трябва срещу 1 млн. лв. да проучи терена и да обезопаси скалите с метални мрежи.

„Двата участъка се намират по средата на Кресненското дефиле, далеч от всякакви селища, и ако пътят бъде затворен от паднали скали, няма възможност да правим обходни маршрути“, каза пред „Труд“ шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. По време на силните дъждове в началото на февруари и на двете места са се свлекли камъни на пътя, но той е бил бързо разчистен. По-задълбочената проверка обаче показала, че скалите край пътя са силно напукани и има голяма вероятност да паднат върху пътя, защото участъкът е тесен.

Това би било фатално, защото на практика ще се запуши пътят за Гърция, и то в наверечието на летния туристически сезон. Единствената възможност е движението да се отбие през Разлог, Банско и Гоце Делчев към ГКПП-Илинден. Така обаче районът на Сандански, Петрич и Кулата остава откъснат от света, а и пътят до Гоце Делчев е в много лошо състояние и не може да понесе такъв силен трафик.

В същото време фирмата трябва първо да направи проучване на терените, което ще трае почти един месец, да подготви проект, той да бъде одобрен и едва след това да пристъпи към обезопасяване на скалите. В най-добрия случай цялата работа ще отнеме поне три месеца, а през това време опасността от затваряне на пътя остава потенциална.

На още 28 места из страната са установени подобни опасности от свличания на скални маси и в петък пътната агенция изпрати покани до местните фирми да обезопасят участъците. Става въпрос за отсечката Драгичево – Дупница на магистрала „Струма“, пътя край Омуртаг, две места по пътя Провадия – Айтос, пътя от Малко Търново до границата с Турция, пътя от Кюстендил до Радомир, Момчилград – Ивайловград и др. Навсякъде свличанията са причинени от преовлажняване на почвата вследствие на силните дъждове между 2 и 6 февруари т.г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.