Тръгват проверки на ваканционните апартаменти във Варна Валери Симеонов: Сезонът върви добре въпреки лошото време

След скандал в спешното пиян изтрезнял в полицейския арест

Зареждат хотелите с листовки за риска от свинска чума

Работодателите против промените в Наредбата за медицинска експертиза и организацията на ТЕЛК

Вицепремиерът Каракачанов: Това, че в България тайно кацат самолети с нелегални мигранти на военните летища, е фалшива новина

Ръст при наетите непълнолетни работници Тази година те са с 20% повече

Турция пак иска обяснения от бивши наши граничари, имало нови доказателства по делото

Близо 300 души са задържани във Франция по време на тържествата снощи

Фестивалът “Света Марина” събира певци и танцьори от Североизтока Фолклорният събор е в календара на Европейската година за културно наследство 2018

Община Благоевград поставя кутии за дарения в помощ на 14- годишния Иван Христов

55-годишна жена даде 7000 лева на ало-измамници

Мъжът, пребил и ограбил младо момиче в Редута, остава в ареста за 72 часа

Шоуто на президентите

Студент намери портмоне с пари и документи и го предаде в полицията

Нов археологически парк на София ще показва 8000-годишно селище В Слатина се намира най-голямата къща в праисторическа Европа

Свлачище може да затвори пътя за Гърция

Потенциално свлачище е регистрирано на две крайно опасни места по пътя за Гърция, намиращи се на тесен участък в Кресненското дефиле, научи „Труд“. И на двете няма възможност за обиколен маршрут и за да не се случи най-лошото, пътната агенция е обявила обществена поръчка за обезопасяване на скалите край пътя.

За да не се губи време, процедурата е покана, отправена към фирмата, която поддържа пътищата в Благоевградска област – „Агромах“. Тя ще трябва срещу 1 млн. лв. да проучи терена и да обезопаси скалите с метални мрежи.

„Двата участъка се намират по средата на Кресненското дефиле, далеч от всякакви селища, и ако пътят бъде затворен от паднали скали, няма възможност да правим обходни маршрути“, каза пред „Труд“ шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. По време на силните дъждове в началото на февруари и на двете места са се свлекли камъни на пътя, но той е бил бързо разчистен. По-задълбочената проверка обаче показала, че скалите край пътя са силно напукани и има голяма вероятност да паднат върху пътя, защото участъкът е тесен.

Това би било фатално, защото на практика ще се запуши пътят за Гърция, и то в наверечието на летния туристически сезон. Единствената възможност е движението да се отбие през Разлог, Банско и Гоце Делчев към ГКПП-Илинден. Така обаче районът на Сандански, Петрич и Кулата остава откъснат от света, а и пътят до Гоце Делчев е в много лошо състояние и не може да понесе такъв силен трафик.

В същото време фирмата трябва първо да направи проучване на терените, което ще трае почти един месец, да подготви проект, той да бъде одобрен и едва след това да пристъпи към обезопасяване на скалите. В най-добрия случай цялата работа ще отнеме поне три месеца, а през това време опасността от затваряне на пътя остава потенциална.

На още 28 места из страната са установени подобни опасности от свличания на скални маси и в петък пътната агенция изпрати покани до местните фирми да обезопасят участъците. Става въпрос за отсечката Драгичево – Дупница на магистрала „Струма“, пътя край Омуртаг, две места по пътя Провадия – Айтос, пътя от Малко Търново до границата с Турция, пътя от Кюстендил до Радомир, Момчилград – Ивайловград и др. Навсякъде свличанията са причинени от преовлажняване на почвата вследствие на силните дъждове между 2 и 6 февруари т.г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.