Свлачище може да затвори пътя за Гърция

Потенциално свлачище е регистрирано на две крайно опасни места по пътя за Гърция, намиращи се на тесен участък в Кресненското дефиле, научи „Труд“. И на двете няма възможност за обиколен маршрут и за да не се случи най-лошото, пътната агенция е обявила обществена поръчка за обезопасяване на скалите край пътя.

За да не се губи време, процедурата е покана, отправена към фирмата, която поддържа пътищата в Благоевградска област - „Агромах“. Тя ще трябва срещу 1 млн. лв. да проучи терена и да обезопаси скалите с метални мрежи.

„Двата участъка се намират по средата на Кресненското дефиле, далеч от всякакви селища, и ако пътят бъде затворен от паднали скали, няма възможност да правим обходни маршрути“, каза пред „Труд“ шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. По време на силните дъждове в началото на февруари и на двете места са се свлекли камъни на пътя, но той е бил бързо разчистен. По-задълбочената проверка обаче показала, че скалите край пътя са силно напукани и има голяма вероятност да паднат върху пътя, защото участъкът е тесен.

Това би било фатално, защото на практика ще се запуши пътят за Гърция, и то в наверечието на летния туристически сезон. Единствената възможност е движението да се отбие през Разлог, Банско и Гоце Делчев към ГКПП-Илинден. Така обаче районът на Сандански, Петрич и Кулата остава откъснат от света, а и пътят до Гоце Делчев е в много лошо състояние и не може да понесе такъв силен трафик.

В същото време фирмата трябва първо да направи проучване на терените, което ще трае почти един месец, да подготви проект, той да бъде одобрен и едва след това да пристъпи към обезопасяване на скалите. В най-добрия случай цялата работа ще отнеме поне три месеца, а през това време опасността от затваряне на пътя остава потенциална.

На още 28 места из страната са установени подобни опасности от свличания на скални маси и в петък пътната агенция изпрати покани до местните фирми да обезопасят участъците. Става въпрос за отсечката Драгичево - Дупница на магистрала „Струма“, пътя край Омуртаг, две места по пътя Провадия - Айтос, пътя от Малко Търново до границата с Турция, пътя от Кюстендил до Радомир, Момчилград - Ивайловград и др. Навсякъде свличанията са причинени от преовлажняване на почвата вследствие на силните дъждове между 2 и 6 февруари т.г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини