Румен Порожанов: Ще се вземе втора проба от стадото в град Болярово

Пиян таксиметров шофьор блъсна девет коли в София Той отказал алкохолна проба с дрегер

И MTG изненадани от решението на КЗК

Всички заведения на Северния плаж в Слънчев бряг са заустени в канализационната система

Спортните канали на A1 ще излъчват на живо мачове от УЕФА Шампионска лига през новия сезон

Пациенти от цял свят ползват диализния център в УМБАЛ „Св. Марина“

Брюксел стартира две наказателни процедури срещу България

Българин беше арестуван в Гърция за умишлен горски палеж

Не са обсъждани никакви мерки, ако старите дизели от Германия наводнят България

Юбилейна пощенска марка отбелязва 140 години от създаването на Българската армия

Прокуратурата търси виновните за поредния гаф с проверките на Летище София

Франция криминализира употребата на смартфони в училище

Vivacom ще продава Xiaomi на атрактивни цени през сайта си В следващите 4 дни смартфоните на бранда стават още по-атрактивни

Русия показа зъби: Отлага се посещението на Лавров в Гърция, екстрадират гръцки дипломати

ВМРО ще отбележи 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Най-дребните фермери са отрязани от европарите

Най-дребните животновъди и пчеларите са отрязани от възможността да модернизират стопанствата си и да закупят техника по новата Програма за развитие на селските райони, алармира Националното сдружение за малките семейни ферми преработватели.

Без европари за инвестиции в стопанствата остават фермери, отглеждащи до 2 крави, 2 свине майки, 13 зайци, 27 овце, 137 кошера. Те не отговарят на чиновническото изискване да имат производствен обем от поне 8000 евро, заложено в наредбите. По старата програма нямаше такова изискване и дребните стопани получаваха европейски пари.

“Водим диалог с министерството на земеделието да се премахне тази несправедливост. Оттам ни обясниха, че по препоръка на Европейската комисия малките стопанства са изключени от подпомагане, защото Брюксел ги приема за икономически неефективни”, каза пред “Труд” Магърдич Хулиян, председател на сдружението.

Земеделските производители са дискриминирани, добавят от сдружението. “Разрешава се подпомагане на дребни стопанства, произвеждащи плодове и зеленчуци, ако имат производствен обем от 2000 до 8000 евро, а за животновъди и пчелари се изисква задължително да са прескочили прага от 8000 евро”, посочиха фермерите.

“В края на миналата седмица на среща с нас зам.-министър Васил Грудев се ангажира да внесе през юни официално искане до еврокомисаря по земеделието Фил Хогън и до Главна дирекция “Земеделие”. В него ще настоява в инвестиционните мерки да се включат дребните животновъди и пчеларите”, добави Хулиян. От министерството на земеделието потвърдиха информацията.

Експерти от агроведомството издадоха пред “Труд”, че ще се изчака юни с надежда дотогава новата Програма за развитие на селските райони да бъде окончателно одобрена. Ако искането се внесе преди това, Брюксел може да върне отново цялата програма.

Миналата есен например комисията върна наш вариант на новата програма с над 600 забележки. Така обаче 2015 г. ще се окаже нулева за модернизирането на стопанствата на дребните фермери.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.