Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Най-дребните фермери са отрязани от европарите

Най-дребните животновъди и пчеларите са отрязани от възможността да модернизират стопанствата си и да закупят техника по новата Програма за развитие на селските райони, алармира Националното сдружение за малките семейни ферми преработватели.

Без европари за инвестиции в стопанствата остават фермери, отглеждащи до 2 крави, 2 свине майки, 13 зайци, 27 овце, 137 кошера. Те не отговарят на чиновническото изискване да имат производствен обем от поне 8000 евро, заложено в наредбите. По старата програма нямаше такова изискване и дребните стопани получаваха европейски пари.

“Водим диалог с министерството на земеделието да се премахне тази несправедливост. Оттам ни обясниха, че по препоръка на Европейската комисия малките стопанства са изключени от подпомагане, защото Брюксел ги приема за икономически неефективни”, каза пред “Труд” Магърдич Хулиян, председател на сдружението.

Земеделските производители са дискриминирани, добавят от сдружението. “Разрешава се подпомагане на дребни стопанства, произвеждащи плодове и зеленчуци, ако имат производствен обем от 2000 до 8000 евро, а за животновъди и пчелари се изисква задължително да са прескочили прага от 8000 евро”, посочиха фермерите.

“В края на миналата седмица на среща с нас зам.-министър Васил Грудев се ангажира да внесе през юни официално искане до еврокомисаря по земеделието Фил Хогън и до Главна дирекция “Земеделие”. В него ще настоява в инвестиционните мерки да се включат дребните животновъди и пчеларите”, добави Хулиян. От министерството на земеделието потвърдиха информацията.

Експерти от агроведомството издадоха пред “Труд”, че ще се изчака юни с надежда дотогава новата Програма за развитие на селските райони да бъде окончателно одобрена. Ако искането се внесе преди това, Брюксел може да върне отново цялата програма.

Миналата есен например комисията върна наш вариант на новата програма с над 600 забележки. Така обаче 2015 г. ще се окаже нулева за модернизирането на стопанствата на дребните фермери.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.