Катастрофата във Върбишкия проход: Трагедия заради немотия (обзор)

Стар камион ГАЗ-66 с над 30 жени и мъже билкари, натоварени в каросерията, не можа да вземе остър завой, блъсна се в мантинела и надвисна над пропаст. От удара мъже и жени се разхвърчали през кабината, паднали по урвата надолу, а 56-годишната Радка Иванова загинала на място.

Ужасяващата катастрофа станала към 17,45 часа в събота, когато групата се прибила към град Върбица след цял ден бране на див чесън /леорда, или левурда в други региони/ в района на хижата. 20 души били откарани в болницата в Шумен. Повечето са освободени за домашно лечение.

В неделя 7 от тях бяха в отделението по ортопедия с различни травми. Жена на 50 г. е в кома, с изваден далак, черепномозъчна травма и контузия на черен дробр в интензивно отделение.

Най-вероятно спирачките на камиона са отказали по наклонения терен и на острия 90-градусов завой. На мястото има разширение, засипано с чакъл и той се поднесъл към мантинелата.

Зад волана бил 41-годишният Орхан Шабанов,

който работи и като портиер

в община Върбица. В кабината до него возел мъже, които после разказали, че е станал проблем със спирачките.

Настанал истински ад, защото мъже и жени хвърчали през канатите, други през кабината към урвата. Всички се возели против всякакви правила в каросерията, която била пълна с чували, натъпкани с див чесън. Освен това, бедняците били събрали и дърва от гората. Така всеки бил седнал на високо и при удара се разпиляли на посоки.

"Нищо не помня. Сякаш беше сън. Като се събудих бях в пропастта, батко ми даваше вода и ръката много ме болеше", разказва най-малката берачка К. О. (17 г.). Момичето е женено от четири месеца, отишло от мерак, но сега заявява:"Пишман станах!".

"Живеем един мизерен живот и затова отидохме",

изплаква от съседното легло Ася Георгиева (20 г.). Мъжът й е в чужбина, тя няма работа и билките били единствен шанс. Събрала към 20 кг., които щели да се платят по 30 ст. След инцидента всичко се попиляло. Истинско чудо е, че при удара не паднала от каросерия, но хора летяли през главата й.

Ася е само с проблем в рамото и смята, че Бог я е спасил. Посещава Апостолска християнска църква, както голяма част от берачите.

"Нашият жив Бог, той ни спаси", убедена е е и Цонка Георгиева (43 г.), отървала се само с фрактура на таза. Много отдавна е била чистачка,

от години живее само от бране на билки.

Същата е съдбата на цели фамилии. Във фаталния камион са били семейство Кирчо (60г.) и Минка (56г.) Черкезови със снахата Донка. Тя се обадила на сина им Марин и той първи пристигнал на мястото на катастрофата с личната си кола.

Линейки от близките общини Върбица, Смядово и Велики Преслав извозвали пострадали от мястото. Община Върбица изпратила и автобус да прибира хора.

Според запознати газката е собственост на семейната фирма на Еркан Касимов от град Върбица. Инспекцията по труда в Шумен започва проверка по случая. Берачите масово твърдят, че са отишли за първи ден. Иначе през минали години успявали да заработят

по 10 лв. дневно.

След леордата идва ред на липата и глога. Никой не споменава за трудови договори. Всички са здравно неосигурени, казаха от шуменската болница.

По случая е образувано досъдебно производство под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура- Шумен. В неделя все още се изясняваше точно колко хора са пътували в камиона.

ВЕРСИИТЕ

Техническо освидетелстване на камиона ГАЗ-66, известен като виетнамка, ще покаже дали е бил изправен, каза пред "Труд" прокурорът по случая Румен Рачев. Възможно е проблем със спирачките да е довел до инцидента, но ще се преценява и дали не е бил претоварен. Разпоредено е да се претеглят дървата, качени по молба на билкарите в каросерията. Заедно с леордата и хората, тежестта е била голяма. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт и телесни повреди на повече от един човек.

Върви и трета версия, че на шофьорът Орхан, който страдал от високо кръвно, му е прилошало. След инцидента казал, че не е добре, не си е пил и хапчето. Тест с дрегер показал, че не е пил, дал е кръвна проба. Той е професионален шофьор, но е извършвал приятелска услуга на изкупчика на билки Еркан Касимов да превози хората в почивния ден, обясниха запознати. Казал, че е бил против хората да товарят и дърва в каросерията, но те настоявали. На мястото нямало никакъв спирачен път. Можело е камиона да се удари в бетонен водосток, но щяло да стане по-лошо.

Пътували са във Върбишкия проход, който е целогодишно затворен за автомобили. В опасния проход има свлачище и е направен обходен маршрут, по който е минал камиона.

Според зам.кмета на община Върбица Борислав Георгиев, сезонната работа на парче е единственото спасение за много хора в региона със 57% безработица. Това ги принуждава да работят за надник 7 до 10 лв. дневно без договори и осигуровки. Благодарни са, че гората им дава гъби и билки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини