Изкормването на ЦСКА

„Шапка свалям на ЦСКА! Не се затвориха, не правиха простотии! На трибуните имаше доста чужденци и казаха, че мачът е бил уникален. Държа да кажа това и да поздравя новия треньор на ЦСКА!”

Думите са на Кирил Домусчиев. Дойдоха след рекордно голямата загуба на ЦСКА през новия век - 0:4 от „Лудогорец”. Явно в Разград им хареса „червената” безпомощност. Изявлението директно е насочено към Стойчо Младенов.

Няма го вече лошият, „некадърният“ треньор, който си позволяваше да хапе „Лудогорец”. Няма кой да говори глупостите, че Разград е подпиран от съдии и се ползва с безкрайни привилегии. Няма кой да мърмори, че ЦСКА се е вдигнал от пепелта и води неравностойна битка за титлата. Няма го онзи, който събираше незнайни чужденци и удобно си седеше на първото място.

Оценката на боса е разбираема. След най-голямата загуба в историята на модерното дерби ЦСКА стана велик отбор с велик треньор… Нека да вникнем в истинското значение на изказването - ЦСКА вече не е конкурент!
В Разград имат право да празнуват. Имаха един трън в петата, тормозеше ги три години и накрая успяха да го извадят. Макар че им вгорчи коледните празници. „Лудогорец” вече отваря шампанското, а в Борисовата градина мъглата се стеле все по-ниско.

На терена ЦСКА показа зъби за няколко минути. Факт е, че подобно е лицето на отбора цяла пролет, а никога в историята не е имало пет поредни мача без вкаран гол. В три от тях треньор бе Младенов.

Срамно за ЦСКА е Сашо Борисов да анализира мача. Човекът е бил старши само в „Академик”, когато беше „червен” сателит, и е вечният „лиценз носител”. Галин Иванов има всички симпатии, млад е, обещаващ е. Но след почти 20 години на „Армията” трябваше да е разбрал, че треньорът на ЦСКА е пръв на барикадата, а не последен в мишите дупки и тъмата.

Капитанът Александър Тунчев каза, че при предишния наставник е имало едни указания. При новия били други. Не каза какви. При Стойчо Младенов ЦСКА падаше редовно от „Лудогорец“. Но играеше мъжки и смело. Не стигаше класа за победа, а често влияеше и съдийският фактор. Сега - 0:4. Било красиво, ама според кого?

Всичко друго освен „червена” загуба в Разград щеше да е нелогично. ЦСКА се превърна в модерна Троя. През есента и подготовката футболисти, треньори и ръководители храбро се сражаваха и жънеха победи, въпреки че ресурсите не достигаха. Но влезе... троянският кон. ЦСКА се сгромоляса. Кой е конят? Много версии, но без доказателства обвинения не може да се хвърлят. Анализираме само факти. Къде беше клубната управа в Разград? Александър Томов, Ивайло Манджуков, Борислав Лазаров, Милко Георгиев? Не споменаваме Юлиян Инджов, на който му хареса да е в сянка, след като призова „сини”, „зелени” и „червени” да помагат на ЦСКА. Апропо - важи ли още ултиматумът за титла и трябва ли Галин да стяга багажа?

Футболистите в ЦСКА излязоха в Разград с мисъл да напуснат по-бързо клуба, а не за обещания бонус от 50 000 лева. Толкова пъти са главни герои в приказката за „лъжливото овчарче”, че звънят на родителите си за някой лев за квартирата. Дойде ли краят на сезона никой няма да остане. А арбитражът дори няма да поглежда молбите за разтрогване. Само ще казва „да”.

Шефовете в ЦСКА - нови и стари, не искаха да спечелят титлата. За нея трябваше да се борят с „пълни джобове” на мача с „Локомотив” (Сф), когато разликата пред „Лудогорец” можеше да стане 6 точки. А дори пари за аспирин не дадоха, камо ли обещаните заплати и премии. Вместо това висшите управници завихриха водевила със собствеността. В една от декларациите бе използвана репликата „ЦСКА е изкормван”. Колко точно казано!

Футболистите? Поне по думите на Томов след един от мачовете от известно време не всички са предани на „червената” идея и някои май с охота се качиха на троянския кон. Без доказателства няма и имена. Времето ще покаже кой как ще се развива.
Иначе хората в българския футбол трябва да отидат на курс за съдии. Така съветват членове от Изпълкома на БФС. Лектор да е Козмин Моци. Единственият футболист с трибуна на свое име у нас ще прави видеоанализ на филмите с Брус Ли. Ще обяснява как се преговаря миролюбиво с арбитрите по време на мач. Ще разказва за ползата от средния пръст в играта и за това как се респектират съперниците, ритайки ги безнаказано по кокалчетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ