В трансферите - малцина богати, мнозина скромни

Звездни сияния често хвърлят мрак върху истината във футбола. Впили очи в бляскавото, не виждаме реалността, която определя същността в играта. Тъй и в трансферите - покрай ред мегасделки се гуши фактът, че все по-малко клубове по света имат пари за нови футболисти. „Китовете” вдигат бюджетите, но огромното мнозинство свива коланите.

Реалността за трансферите не личи от сметките за хвърлени пари за играчи. А от баланса - разликата между разход за нови и приход от продажби. Немалко клубове пръскат едри суми за селекция, но още повече изкарват от продажби. И се случва изчисленията да показват изненадващи резултати.

„Челси” похарчи 137,7 млн. евро за трансфери през настоящия сезон - сбор от летен и зимен „прозорец”. Лондонският клуб е 4-ти в света по показателя. Обаче Роман Абрамович... не харчи. Защото „сините” си докараха 8,5 млн. евро повече от продажби! Жозе Моуриньо става супертреньор и като икономическа стратегия. И води в класирането в Англия.

„Реал” (Мадрид), друг трансферен фетиш, даде 135,5 млн. евро за нови, с което е №5. Обаче „балетът” си докара 114 млн. от продажби. Минусът от 21,5 млн. евро е скромен за Флорентино Перес.

По отрицателен баланс по-щедри в трансферите от „Реал” са 15 клуба. Сред тях - „Ал Араби” (Катар), „Гуанджоу” (Китай), „Уест Хем”, „Хъл”, „Кристъл Палас” и „Трабзонспор”. Сензацийка, а? „Хъл” и „Трабзон” са по-актуални акули от „Реал” и „Челси”.

Разбира се, Перес и Абрамович са бушували предостатъчно в предишни години. Но днес не се хвърлят едри пачки без ярка необходимост. Кризата накара дори „Челси” и „Реал” да бъдат разумни. Както и две от петте елитни първенства. С положителен трансферен баланс приключиха сезона на сделките Испания (+18,72 млн. евро) и Франция (+56,78 млн.). По-смело харчат в Италия (-40,97 млн.), Германия (-143,04 млн.) и Англия (-529,95 млн.).

Номер 1 е в покупките за сезона е „Манчестър Юнайтед” със 193,6 млн. евро. „Червените дяволи” са първи и в отрицателния баланс – 145,45 млн. Това е клубът акула днес. Но на „Олд Трафорд” отдавна трябваше свежа кръв, появи се и авторитет за активиране на инвестицията – Луис ван Гаал.

В трансферните загуби следват „Арсенал” (-100,93 млн. евро), „Барселона” (-76,2 млн.), „Манчестър Сити” (-63,7 млн.), „Борусия” от Дортмунд (-61,3 млн.) и др. Пак изненада. В челната петица личат три клуба, смятани за пример за умело развиване на млади – „топчиите”, каталунците и немския тим. А те се оказват и царе на истинското харчене. Ей затова е добре да се гледат не само покупките, а и балансът.

Така и се вижда отчетливо тежестта от кризата.

През сезона 26 клуба по света са над кота „минус 10 млн. евро” в отрицателния баланс. Миналия сезон толкова стигнаха 45 клуба. По-миналия – 42. Изброявано сезон след сезон назад числата са: 36 тима, пак 36, 37, 46, 34. Чак през 2006/07 г. е имало 27 клуба над кота „-10 млн.”.

Само че има инфлация, която изключва една валута като обективен критерий в исторически план. Така 10 млн. евро през 2006-а са равни на повечко днес. Затова и няма как в началото на века клубовете на кота „-10 млн.” да не са по-малко. Еврото беше по-тежко.

Първите евробанкноти влязоха от януари 2002-а. През сезон 2002/03 г. само 9 клуба имат баланс поне „-10 млн. евро”. Но тогава липсваше тежък фактор - нямаше ги сегашните „космически” тв договори.

Футболът още е жив благодарение на пачките от екрана, израз на обичта на запалянкото и готовността му да плаща, за да гледа. Любовта, превърната в пари, крепи играта и чрез билети и покупки на артикули.

Но сривът в харченето за трансфери през сегашния сезон показа, че и футболът се наведе пред кризата. Подобни поддавания са процес, а не чудо за година-две. И ще ударят още колечинилия български футбол. И без това нямаме кой знае какво за продаване, а вече няма и летящи по света милиони, които да завият към родината...

Спасението? Ами също като при „Реал” и „Челси”, не се смейте. Първо, любов – с плащане за билети, артикули, тв мачове. И второ, баланс – клубът няма да харчи, ако няма приход. Така си и правим, след като през зимата никой не хвърли трансферна сума за играч. Но за фалита на родния футбол има и по-страшен фактор от кризата – умението на клубовете да го съсипват чрез собствената си глупост. И ако все така не достига и любов, и ако все така държавата мрази играта, накрая ще закрием футбола. А за кончината кризата ще е невинна като очите на защитник, току-що направил дузпа.

Купи при трансфери отиват

Инвестициите от стотици милиони рано или късно дават резултат. Сред 10-те клуба с най-голям отрицателен баланс за последните 5 сезона личат 8 шампиона на 6 държави през периода. Само „Ливърпул” и „Челси” не пипнаха титла, но „сините” все пак водят сега. В десетката по трансферни загуби влизат победителите в Шампионската лига в миналите 4 сезона, обект на стастиката. Шест от топ 10 спечелиха 10 от 14-те мегатурнира през века.

Разбиват се някои митове. Например „Барса” не е скромно братче на „Реал” в трансферите, а са си лика прилика напоследък.

После – „Байерн” и „Юве” не са пример за балансирано харчене. И двата клуба действат на сериозна загуба в селекцията.

Трето – двата испански гранда не могат да се мерят в трансферите с едрите англичани и с ПСЖ – изостават с над 100 млн. евро за 5 г.

Логично на върха са два „шейхски” отбора – ПСЖ с държавните пари на Катар и „Сити” с Абу Даби. Нищо чудно спадът в цените на петрола да удари футболните новобогаташи. Както и „Зенит”, чедо на „Газпром”, също държавна компания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят