Ромчета играят "Криворазбраната цивилизация"

Ромчета изправиха на крака стотици зрители в театър "Минко Балкански" в Нова Загора. Залата бе взривена от аплодисменти, след като децата изиграха на сцената "Криворазбраната цивилизация" на Добри Войников.

12-те малки актьори са ученици в 6 и 8 клас в основното училище в новозагорското с.Съдиево. В края на миналата година учителката им по български език и история Радостина Тончева изтеглила от интернет и им показала "Зех тъ, Радке, зех тъ" и "Криворазбраната цивилизация", все постановки на Хачо Бояджиев. Децата харесали повече втората. Прочели текста на сатиричната пиеса за "модата, зета вместо цивилизацията", както е заявил самият Войников. Покрай репетициите те не само научили имената на известните ни актьори, които играят в телевизионния мюзикъл от 1974 г. - Георги Парцалев и Георги Калоянчев, Ружа Делчева и Никола Анастасов, Хиндо Касимов, Васил Попов. Но и се стараели да бъдат като тях на сцената. После възпитателката от училището Милена Малчева успяла да осигури декорите на стара, възрожденска къща от читалището в с.Кортен. От там намерили носия за героинята на Марийка. Театралните костюми за Мадам Злата, почитателка на "циливилизацията", и за дъщеря й Анка, облечена по "само по французката мода", извадили от личните си гардероби учителки. Първите две представления били изнесени пред родители и жители на Съдиево и близкото с.Каменово. А на 1 април за първи път ученическата трупа дебютирала на "голяма сцена" - на Четвъртия национален ученически фестивал "Арлекин", който се провежда от МОН, община Нова Загора и елитното СОУ "Христо Ботев" в града. За отличното си представяне получили грамота и награди.

"Училището ни е средищно, с ученици само от ромски произход. По проект на МОН успяхме да направим много подобрения в материалната база. Обучението е целодневно. Постоянно поощряваме децата да участват в спектакли, състезания, не пропускаме нито един празник от календара. Това дава голям резултат. Веднъж обикнат ли учителите си, децата не се отказват. И родителите ни подкрепят, след като ги пускат на училище и не ги спират" - заяви директорката Зунка Петрова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони