Молла Омар имал чувство за хумор и най обичал гранатомет RPG-7

Афганистанските талибани публикуваха биографията на техния „харизматичен“ върховен лидер Молла Омар, в която те твърдят, че притежавал „специфично“ чувство за хумор и че любимото му оръжие е било гранатомет RPG-7, пише Telegraph, цитиран от “Фокус”.

Биографията в размер на 5000 думи е публикувана на основния сайт на талибаните, в чест на 19-годишнината от поемането на лидерския пост от страна на Омар. В нея се посочва, че Мола Омар активно участва в „джихадистка дейност“ в момента, като по този начин се разпръскват спекулациите, че той е мъртъв.

В биографията се набляга на „харизматичността“ на талибанския лидер и се споменават няколко анекдота от бойното поле, като се подчертава, че той притежава „специфично“ чувство за хумор. Посочва се, че Молла Омар е „в час“ с новините от Афганистан и света.

Публикуването на биографията на Молла Омар, която е богата на подробности и дори описва неговия личен и семеен живот бе възприето с изненада от експертите.

„Талибаните направиха това поради няколко причини- най-важната от тях е стремежът да се намали влиянието на „Ислямска държава“ сред техните редици. Публикацията има за цел да удостовери, че Омар е жив и все още е върховен лидер на талибаните“, смята анализаторът , експерт по талибаните, Ахмад Саведи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.