Охранители в Ямболско работят за по 180 лева, вземат ги с месеци закъснение

Охранители работят за по 180 лева месечно. Без работно облекло, извънредният труд също не се заплаща. Подписват се за заплати от 180 лева месечно, но ги получават с месеци закъснение. Такава е практиката, вече години наред, в частна охранителна фирма, сключила договор с военното министерство за охрана на изоставен казармен район в ямболското село Бояново, съобщава TV7.

За опазването на сградния фонд на някогашния Артилерийски полк край Бояново, разположен на площ около 1000 декара, са ангажирани десет души от селото, повечето от тях – военни пенсионери. Графикът на смените е 12-часов, заплатите – дискусионни, а тяхното изплащане – с няколкомесечно забавяне. През март служителите са получили парите си за август. На всичко отгоре им предложили договори на четири часа, но не променили работното време.

В стаята за почивка след обходите няма осветление, за отоплителната печка всеки носи дърва от вкъщи. Работно облекло групата има от началото на март, но четирите якета се носят на смени.

48-годишният Костадин Костадинов е най-младият в групата, докато другите разчитат и на пенсията, той се надява единствено на закъсняващите 180 лева. Признава, че е принуден да мизерства, а за да покрие най-належащите нужди, взима пари на заем.

Според охранителите сериозно забавяне на плащанията има и в други филиали на фирмата в страната. В Ямболско това е първият сигнал за нарушения на регистрираната в столицата агенция за сигурност и охрана. Трудовата инспекция вече започна проверка на работодателя.

Охранителите са депозирали заявления за прекратяване на своите трудови правоотношения, като настояват за плащане на всички дължими заплати. В селото едва ли ще се намери кой да замени тези мъже в опазването на бившия Артилерийски полк в Бояново. Ако охраната бъде свалена, старите казарми вероятно ще бъдат разграбени, каквато е практиката на много места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони