Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

Цачева отряза надзирателите за 20% увеличение на заплатите Ще се търсят възможности в бюджета за следващата година

Охранители в Ямболско работят за по 180 лева, вземат ги с месеци закъснение

Охранители работят за по 180 лева месечно. Без работно облекло, извънредният труд също не се заплаща. Подписват се за заплати от 180 лева месечно, но ги получават с месеци закъснение. Такава е практиката, вече години наред, в частна охранителна фирма, сключила договор с военното министерство за охрана на изоставен казармен район в ямболското село Бояново, съобщава TV7.

За опазването на сградния фонд на някогашния Артилерийски полк край Бояново, разположен на площ около 1000 декара, са ангажирани десет души от селото, повечето от тях – военни пенсионери. Графикът на смените е 12-часов, заплатите – дискусионни, а тяхното изплащане – с няколкомесечно забавяне. През март служителите са получили парите си за август. На всичко отгоре им предложили договори на четири часа, но не променили работното време.

В стаята за почивка след обходите няма осветление, за отоплителната печка всеки носи дърва от вкъщи. Работно облекло групата има от началото на март, но четирите якета се носят на смени.

48-годишният Костадин Костадинов е най-младият в групата, докато другите разчитат и на пенсията, той се надява единствено на закъсняващите 180 лева. Признава, че е принуден да мизерства, а за да покрие най-належащите нужди, взима пари на заем.

Според охранителите сериозно забавяне на плащанията има и в други филиали на фирмата в страната. В Ямболско това е първият сигнал за нарушения на регистрираната в столицата агенция за сигурност и охрана. Трудовата инспекция вече започна проверка на работодателя.

Охранителите са депозирали заявления за прекратяване на своите трудови правоотношения, като настояват за плащане на всички дължими заплати. В селото едва ли ще се намери кой да замени тези мъже в опазването на бившия Артилерийски полк в Бояново. Ако охраната бъде свалена, старите казарми вероятно ще бъдат разграбени, каквато е практиката на много места.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.