Лъчезар Богданов: Големият проблем на пенсионната система са многото възможности за ранно пенсиониране

Не може да се прави пенсионна реформа, без да се има предвид пазарът на труда и икономиката. Това заяви за Фокус икономистът от „Индъстри уоч“ Лъчезар Богданов. Той коментира, че големият проблем на българската пенсионна система са многото възможности за ранно пенсиониране.

„В България ефективно възрастта за пенсиониране е около 56 години. Средната възраст, на която са отпуснати нови пенсии, например за последната година е 56 години. Ние сега си говорим за вдигане на възрастта от 63 на 65, но всъщност реално средно са се пенсионирали хора на 56 години“, обясни Богданов. Той допълни, че половината от хората са се пенсионирали на възраст до 59 години, тоест преди да навършат 60. „Това е другият голям проблем – тези привилегии и преференции за най-различен кръг от хора – като се започне от първа и втора категория труд, инвалидните пенсии и се стигне до пенсиите за сектор „Сигурност““, коментира икономистът.

Той каза още, че приходите на НОИ зависят най-вече от нивата на заетостта и доходите, върху които се осигуряват хората. Богданов допълни, че за да бъде ефективен моделът с частните пенсионни фондове, е необходимо самите фондове да дадат повече яснота за действията си и за това, къде инвестират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика