Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Симеон Сакскобургготски е сред основните говорители на Първата световна конференция за туризъм и култура

Симеон Сакскобургготски е един от основните говорители на Първата световна конференция за туризъм и култура, организирана съвместно от ЮНЕСКО и Световната организация по туризъм, от 4 до 6 февруари в гр. Сием Рип, съобщиха от сайта kingsimeon.bg.

Конференцията, под надслов „Туризъм и култура – изграждане на едно ново сътрудничество” представлява безпрецедентна обща платформа, на която политици, лидери на общественото мнение, експерти от областта на туризма и на културата ще могат да обсъдят основните предизвикателства и възможности за засилване на взаимодействието между тези две взаимно свързани сфери.

По-активното развитие на културния туризъм ще спомогне за по-голям икономически растеж, подобряване на социалния статус и съхраняване на културното наследство в отделните страни.

Сред участниците са г-н Талеб Рифай, Генерален секретар на Световната организация по туризъм, г-н Алфредо Перес де Арминян, заместник Генерален Секретар на ЮНЕСКО по културните въпроси, министър председателя на Камбоджа, министри на туризма от цял свят, представители на неправителствени организации, туристически и културни дружества.

През тези два дни се предвижда участниците да разгледат различни възможни модели на сътрудничество между туристическите и културните институции, както и между държавните органи, частните и неправителствени организации. Това уникално събитие, на което за първи път двете организации на ООН директно си сътрудничат, е истински шанс да бъде обсъдено как чрез по-активното взаимодействие между туризма и културата, да бъде облекчена бедността в много региони, да бъдат създадени работни места, да бъде съхранено културното богатство, и да се постигне по-голямо разбирателство между народите.

В своето изказване Сакскобургготски отбеляза:

„Като един от тримата живи държавни глави от Втората световна война, какъвто по стечение на обстоятелствата съм аз, трябва да споделя с вас, че когато прочетох за съчетаването на културата с туризма, първото, което ми дойде на ум беше мир, хармония, взаимно разбирателство”.

По-нататък Негово Величество открои три основни новаторски подхода на сътрудничество между туризма и културата – регионална интеграция на страни с подобни „продукти”. Той даде за пример своята Родина: „За посетители, идващи от далече едва ли е вероятно да дойда само в България. Но, ако предлагаме пакет, включващ София, плюс Атина, плюс Истанбул, вероятността големите международни туроператори да рекламират това атрактивно пътуване става очевидна”.

Царят говори и за друг туристически модел – бързо набиращ популярност сред заможните туристи – съчетанието на здраве, природа, спорт и култура. „Нека не забравяме, че такъв тип туризъм не е нито инвазивен, нито масов”. И не на последно място Царят отбеляза, тенденцията „да отсядаш при местните”. „Тук отново положителните странични ефекти да се опознаят и разберат различни култури са добър начин да се изграждат мостове между различните общества” – отбеляза Негово Величество. „По-тясното сътрудничество между туризма и културата според мен е задължително и то дава тласък на местните пазари, занаяти, сувенири, създава работни места за малките и средни предприятия, което предотвратява миграцията от селските райони”.

Негово Величество направи и конкретно предложение, свързано с финансиране на министерствата на туризма: „Смятам, че на настоящата конференция трябва да се приеме резолюция за отделяне на процент от приходите от туризма директно за съответното министерство и неговите конкретни нужди”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.