Оптическа илюзия показва как сте със зрението

Погледнете внимателно тази снимка. Кого виждате? Вероятно Алберт Айнщайн, щом сте в състояние да четете и текста на статията. Отстъпете на няколко крачки от вестника и погледнете пак. Мерилин Монро изниква иззад образа на именития физик. Това е класическа оптична илюзия, създадена от невролози от Масачузетския технологичен институт.

Номерът се получава, като се насложат поразмазана, некачествена снимка на секссимвола и рисунка на Айнщайн, направена с фини щрихи. При по-близко взиране окото долавя дребните линии и забелязва очертанието на образа на гениалния физик. Когато се отдалечим достатъчно, тънките чертички вече не се забелязват и пред очите изплува лицето на красавицата Мерилин.

Хората с лошо зрение не биха могли да забележат мустаците и бръчиците на Айнщайн.

Илюзията показва не само дали сме късогледи, но и разкрива по какъв начин работи човешкият мозък. Учените показали тази и още няколко подобни снимки на доброволци. Част от фотосите били прожектирани на екран за 30 милисекунди. Оказало се, че за такова кратко време хората съзират само замазания образ - тоест не биха могли да видят лицето на Мерилин Монро.

Тоест на мозъка му е нужно повече време да обработи детайлите, отколкото да възприеме основните очертания на изображението, обяснява д-р Оуди Оливия, шеф на изследователския екип, създал двойния образ на Мерилин и Айнщайн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл