Вили Вуцов фаворит за „Локомотив“ (София)

На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Бабините яйца са под забрана за Великден

Бабините яйца от домашни кокошки на село са забранени за продажба за Великден. Причината е, че няма гаранции, че са съхранявани при нужната температура, а вероятността да е изтекъл срокът им на годност не е за подценяване, защото бабите често ги събират с месеци. Това съобщиха пред “Труд” от Българската агенция по безопасност на храните в Кюстендил. Търговията с тях обаче върви под масата, като масово яйцата се предлагат по 30 стотинки за бройка.

Производител от квартал “Варташево” в Кюстендил щедро хвали яйцата от патиците си. “100% тези яйца са чисти, патиците ядат около язовирчето наблизо, давам им и по шепа-две царевица, никакви смески. Всичко е истинско. А и са по-хранителни”, казва човекът. Цената на пачите яйца също е 30 стотинки.

Домашните яйца се оказват забранени, защото не отговарят на условията в Наредбата за директни доставки. В нея аграрното ведомство е разписало, че за директна продажба на малки количества яйца от кокошки и пъдпъдъци са допустими до 40% от дневното количество добити яйца за всяка ферма, но не повече от 1000 броя седмично. Изискванията са температурата на съхранение да е от 5 до 18 градуса и да са доставени на потребителя най-късно до 28 дни след снасянето. Не подлежат на директна доставка яйца за люпене, счупени, пукнати, яйца с недоразвита черупка и инкубирани яйца. Животновъдните обекти трябва да са свободни от салмонелозни заболявания.

При яйцата, добити от птицеферми, надценката за яйце била до 10 стотинки, над този праг цената била спекулативна, обясниха търговци. Производствената цена за яйце от най-масовия клас “М” е 16 ст., по-ниския клас “L” е 15 ст., най-едрите – “XL” – 18 ст., най-дребните, клас “S” 13-14 ст., посочиха от фирмата в кюстендилското село Шишковци, най-големия производител на яйца в Югозапада, където дневно изкарват по около 30-35 хиляди яйца. В магазинната мрежа надценките са до 10 ст. “Ако е над това ниво, значи стана въпрос за спекула”, отбелязват търговци.

“Българските яйца са с гарантирано качество, те са произведени в бялата икономика, а вносните половината са с изтекъл срок и са по-стари и от мене”, отбеляза бизнесменът Валентин Дудушки. Така или иначе яйцата по търговските вериги и магазините варира от 17 до 25 стотинки за бройка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.