Бабините яйца са под забрана за Великден

Бабините яйца от домашни кокошки на село са забранени за продажба за Великден. Причината е, че няма гаранции, че са съхранявани при нужната температура, а вероятността да е изтекъл срокът им на годност не е за подценяване, защото бабите често ги събират с месеци. Това съобщиха пред “Труд” от Българската агенция по безопасност на храните в Кюстендил. Търговията с тях обаче върви под масата, като масово яйцата се предлагат по 30 стотинки за бройка.

Производител от квартал “Варташево” в Кюстендил щедро хвали яйцата от патиците си. “100% тези яйца са чисти, патиците ядат около язовирчето наблизо, давам им и по шепа-две царевица, никакви смески. Всичко е истинско. А и са по-хранителни”, казва човекът. Цената на пачите яйца също е 30 стотинки.

Домашните яйца се оказват забранени, защото не отговарят на условията в Наредбата за директни доставки. В нея аграрното ведомство е разписало, че за директна продажба на малки количества яйца от кокошки и пъдпъдъци са допустими до 40% от дневното количество добити яйца за всяка ферма, но не повече от 1000 броя седмично. Изискванията са температурата на съхранение да е от 5 до 18 градуса и да са доставени на потребителя най-късно до 28 дни след снасянето. Не подлежат на директна доставка яйца за люпене, счупени, пукнати, яйца с недоразвита черупка и инкубирани яйца. Животновъдните обекти трябва да са свободни от салмонелозни заболявания.

При яйцата, добити от птицеферми, надценката за яйце била до 10 стотинки, над този праг цената била спекулативна, обясниха търговци. Производствената цена за яйце от най-масовия клас “М” е 16 ст., по-ниския клас “L” е 15 ст., най-едрите - “XL” - 18 ст., най-дребните, клас “S” 13-14 ст., посочиха от фирмата в кюстендилското село Шишковци, най-големия производител на яйца в Югозапада, където дневно изкарват по около 30-35 хиляди яйца. В магазинната мрежа надценките са до 10 ст. “Ако е над това ниво, значи стана въпрос за спекула”, отбелязват търговци.

“Българските яйца са с гарантирано качество, те са произведени в бялата икономика, а вносните половината са с изтекъл срок и са по-стари и от мене”, отбеляза бизнесменът Валентин Дудушки. Така или иначе яйцата по търговските вериги и магазините варира от 17 до 25 стотинки за бройка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари