Реформата „Иванов“ вещае нови бягства на затворници

Правосъдният министър съкращава надзиратели, съдебни сгради остават без охрана

Около 720 служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” ( ГДИН) и Главна дирекция „Охрана” ( ГДО) ще бъдат съкратени. Това съобщи правосъдният министър Христо Иванов вчера. В подписаната от него „Програма за структурни и функционални реформи” в сектор „Правосъдие” се предвиждат и други промени, които предизвикват силно безпокойство сред служителите на Министерството на правосъдието (МП) , които са отговорни за реда и сигурността в съдебните сгради и местата за лишаване на свобода. Според програмата, която екипът на Иванов е изпратил още миналия месец на финансовия министър, ГДИН и ГДО се закриват и се сливат в една агенция, наречена „Изпълнение на наказанията и охрана на съдебната власт”. Заедно с това се закриват няколко места за лишаване от свобода. Затворът в Белене затваря врати и се мести в Плевен във вид на общежитие. Друго затворническо общежитие от открит тип в Средна гора престава да съществува. И Поправителният дом за деца престъпници в Бойчиновци се опразва от обитатели - местят ги във Врачанския затвор.

Реформата „Иванов”, която ще произведе до 1 октомври над 100 безработни, се прави уж с цел икономии. Но държавата ще се охарчи за нея с 10,3 млн. лв. - на толкова възлизат обезщетенията, дължими на уволнените. За да ги изплати, правосъдното министерство разчита на допълнителна бюджетна субсидия от финансовия шеф Владислав Горанов.

От Доклад за финансовото състояние на дирекциите „Изпълнение на наказанията” и „Охрана” (изготвен вероятно от експерти там) става ясно, че политическото ръководство е наясно с рисковете на така планираната реформа. В него се казва, че с подобни прибързани и необмислени действия ще се затрудни още повече работата по опазването живота и здравето на магистрати и свидетели в съдилищата и прокуратурите, както предотвратяването на бягствата от килиите.

В доклада се изброяват рисковете от въпросния реформаторски експеримент, които могат да доведат и до блокиране на съдебната система:

1. Намаляването на числеността на ГДО ще доведе до принудително сваляне на охраната на съдебни сгради, увеличаване на опасността от терористични актове, невъзможност за осигуряване на реда и сигурността на органите на съдебната власт.

2. Неизпълнение в пълен обем на конвойната дейност, водещо до блокиране на системата.

3. Забавяне на съдебни процеси поради невъзможност за принудително довеждане на свидетели и други пред съда.

4. Неизпълнение на международни договори между България и други държави за трансфер на осъдени лица.

5. Невъзможност за осигуряване на охрана на застрашени магистрати.

6. Невъзможност за организиране на денонощно дежурство за оповестяване на евентуално положение, бедствия и производствени аварии

7. Недостиг на служители за конвоирани на бежанци, при положение че те прииждат на границите ни.

8. Забавяне или неосигуряване на привеждането на осъдените лица в затворите. (Това се явява напук на усилията на прокуратурата, премиера и Народното събрание, които обмислят мерки и правят законодателни промени, за да спрат масовите бягства по примера на Братя Галеви.

Как ли ще погледнат на това евронаблюдателите? Мониторинговият механизъм на ЕС в сферата на правосъдието и вътрешния ред е все още в сила.

Документите разкриват и нещо друго, което може да извади надзирателите на улицата. Политическият кабинет в правосъдното министерство е на мнение, че ако не се изменят текстове от новия Закон за МВР, т.е. да отпадне допълнителното възнаграждение за специфичен труд в затворите, то е налице опасност от неизплащане на заплати, което може да доведе до стачки. Това поражда съмнения, че Иванов не е добре настроен към протестиралите миналата есен надзиратели, които му отказаха преговори и поискаха да подаде оставка. МП може и да се отрече от изпълнението на постигнато през 2014 г. споразумение със Синдиката на служителите в затворите - за 5% увеличение на заплатите, за 40 лв. повече за месечен порцион и за по-прилични възнаграждения в „специфичните условия” зад решетките. Става ясно, че министерството не е обезпечило тези средства в бюджета за т. г.

Публикации отпреди дни напомнят, че реформата „Иванов” в затворите следва остри критики към тях от страна на европейската общност и съда по правата на човека в Страсбург. Германия отказа да ни върне бандити, задържани с европейска заповед за арест заради констатациите на Европейския комитет към Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията - че у нас лишените от свобода търпят нечовешко и унизително отношение. Вчера някои медии обърнаха внимание на факта, че критиката към България дойде точно седмица след като Христо Иванов се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, с генералния директор по правата на човека на СЕ Филип Боайа и с председателя на Европейския съд по правата на човека Дийн Шпилман. Не се разбра каква позиция е застъпил той в разговорите с тях. Появиха се предположения, че той е приложил тактиката, с която се изяви във войната срещу ръководството на Софийския градски съд - да създаде кризисна ситуация, за да може да прокара идеите си.

Министър Христо Иванов: Със съкращения ще обновим манталитета на администриране

В главните дирекции „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и „Охрана“ (ГДО) ще бъдат съкратени над 700 щатни места. Това обяви правосъдният министър Христо Иванов.

„Половината от тях са незаети бройки. В затворите има разпространена структура чиновници и се надяваме да обновим манталитета на администриране“, заяви той. После напомни, че МП върви с 1 млн. лв. преразход на месец и че и след съкращенията бюджетът няма да е достатъчен.

Заместникът му Петко Петков уточни, че от тези 700 души няма да бъде отстранен нито един надзирател, психолог или социален работник.

"Това ще бъдат предимно администрация. В ГДИН и ГДО тя далеч надхвърля нормалните бройки от средностатистическите в Европа. На един лишен от свобода се падат много повече началници и администрация, отколкото в други държави", обясни Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право