Осиновителите на деца до петгодишна възраст ще ползват платен отпуск за една година

Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Обирджия заплашва в магазин: “Парите, или ще ви заколя” Заподозреният е заловен, плячката му е само 270 лв.

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Немската окупация на Франция пристига в българския ефир

Генномодифицираната царевица е полезна

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Велико Търново – Русе Затруднено е движението при село Самоводене

Започна сезонът на санирането (СНИМКИ)

Комшия облече нощницата на съседа и легна в леглото му

Освободиха майката на близнаците, баба им поискала да ги гледа

Деветнайсет деца пострадаха при катастрофа с училищен автобус в Германия

Бойко Борисов: Предоставихме на Саудитска Арабия предложения за инвестиционни проекти (СНИМКИ) Премиерът се срещна с министъра на външните работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр

Заработи първият паркинг автомат във Велико Търново Стоманените устройства черпят енергия от светлината и са на пет езика

Откраднаха безсрамно 12-те мита в българската история на Божидар Димитров

Интелектуален труд на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров предизвика състояния на ступор, втрещение и изумление в културните среди. Това става ясно от съобщение на НИМ до медиите.

В него е описано как продадената в 120 хиляди екземпляра книга „12 мита в българската история” се появила в Националната библиотека, подписана от друг автор – Антонио Иванджиков.

„Крали са ме през близо 40-годишната ми дейност като автор. Откраднати ми бяха още като млад автор две статии; редовно ми крадат студии, идеи, заглавия, но да ми откраднат цяла книга – е, това не беше ми се случвало”, споделя Димитров.

Историкът казва още, че в момента е зает с културна дейност, но като се освободи, ще види какво ще ги прави „тези юнаци”.

В съобщението на НИМ се казва:

„Директорката на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” проф. дфн Боряна Христова изпаднала в ступор, когато, преглеждайки новопостъпили книги в библиотеката, с изумление видяла известната книга на проф. Божидар Димитров „12 мита в българската история” /120 хиляди екземпляра, продадени за една година/ в съвсем друго състояние. Корицата била същата, текстът – същият, само името на автора било друго – Антонио Иванджиков. Издателството, отпечатало книгата, е „Печатница НИМА” ЕООД, Плевен.

Когато Божидар Димитров се снабдил с книгата на… Иванджиков, се втрещил не по-малко.

„Крали са ме през близо 40-годишната ми дейност като автор. Откраднати ми бяха още като млад автор две статии; редовно ми крадат студии, идеи, заглавия, но да ми откраднат цяла книга – е, това не беше ми се случвало”, коментира Димитров.

„Доколкото знам, компетентните органи, защитаващи авторското право, вече са сезирани, но какво ще направя аз, ще видя по нататък. Все още съм зает с подготовката на тракийската изложба в „Лувъра“, а напоследък съм зает и с подготовката на изложба в Кремълския музей в Москва. Като се освободя, ще видя какво ще ги правя тези юнаци”, допълни той”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете