Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Иван Звездев още сънува манежа

Иван Звездев се опитва да направи сложно салто във въздуха. Не успява да го направи без грешка. Усеща, че е малко надебелял, стряска се… И се събужда. Ей такива сънища сънува понякога Иван Звездев.

В реалността готвачът напоследък се подвизава на сцената на “И аз го мога” по Нова тв. Зрителите обаче го познават първо от ефира на Би Ти Ви, където правеше кулинарно предаване 14 години и 3 месеца. Твърди, че от това време му липсва най-много екипът, с който работел. Освен това край пътуванията си успял да опознае и обикне още повече страната ни. Тогава аудиторията ни беше постоянна и лоялна, около 400 000 души, казва Звездев. Убеден е, че някога пак ще бъде на екран – всичко е “въпрос на време”, независимо в коя телевизия.

Приех предизвикателството “И аз го мога”, защото ми липсва цирковата арена от моето детство, а и да зарадвам моите приятели и почитатели, които често ме питат кога може да ме гледат на екрана, разказва Звездев. В шоуто на Нова тв съдия е Александър Балкански – бившият шеф на Звездев от детството му. Това обаче далеч не го поставя в изгодна позиция.

На сцената всички сме артисти, но както Ела Фицджералд не може да пее като Ваня Балканска, така е и при нас – всичките участници сме различни и правим различни неща, казва Звездев. И напомня, че в ефира Балкански го санкционирал, защото не показал достатъчно от артистичността, каквато владеел навремето.

Иначе Звездев се захванал с цирка заради едно колело. Било някъде в средата на 80-те години на миналия век, той бил на 11 г. и заедно с приятели гледали филма “Банда БМХ”. Много искал да има такова колело, но родителите му казали, че трябват долари, за да може да си купи същото от корекома. Разбрал, че трупа “Балкански” търсела деца за акробатичните номера на манежа. И заедно с кака си Боряна отишли “на кастинг”. Взели го още от вратата. И досега Звездев обича да разказва, че времето в цирка на “бате Сашо”, както наричали Александър Балкански, изкарал като “казарма преди казармата” заради строгата дисциплина там. Започнал да тренира и след година усилена работа Балкански го извикал, дал му 120 валутни чека (тогава това даваха вместо реални долари), за да може да си купи мечтаното колело.

Тъкмо се научил да прави сложни акробатични изпълнения, и излязла забрана деца под 13 г. да работят. Заради това Звездев трябвало да почака малко, преди да започне наистина да се показва на сцената. С трупата обикаляли по цял свят и изнасяли представления пред хиляди хора. През това време учел уроците си сам, за да се яви на изпити като частен ученик. И така приказката продължила до 1989 г., когато дошли и промените. Тогава родителите му казали: “Сега даваш здравето си за пари, но един ден ще искаш да дадеш парите си за здраве, но няма да можеш да си го купиш.” И го накарали да се откаже от акробатичната си кариера. Звездев даже си поплакал, но ги послушал. Сега разбира, че са били прави.

Решил да стане готвач, защото в цирка бил постоянно на диета и винаги си мечтаел за вкусна храна. По някое време дори отворил собствена шкембеджийница. После за кратко емигрирал и в родината на татко си Димитър – Аржентина. Върнал се, защото съпругата му Юлиана не успяла да свикне в чуждата страна.

И макар че вече не готви пред камера, Звездев не е спрял да го прави. Всеки ден пържи, пече и пазарува плодове, зеленчуци и други хранителни стоки. Прави го за сватби и рождени дни на приятели и познати. Гостува и на различни ресторанти, където не само се вихри край печката, но устройва и истински кулинарни фиести за посетителите. Знаете ли например от къде идва холандският сос, пита Звездев. Наградата за позналите е бутилка вино. Не е от Холандия, а от Франция. Името му дошло от това, че по време на Първата световна война бил правен с холандско масло, вместо с френско.

И покрай другите си занимания работи върху идеята си да направи “семейна кухня” – ресторант, но по-различен от традиционното понятие за такова място. В момента се занимава с лицензи и други разрешителни.

А дотогава Звездев продължава да готви и вкъщи – за съпругата си и трите им деца Даниела, Димитър и Иван. Хитът в домашната кухня на Звездев напоследък са доматите с ориз. Постни, но вкусни и всички ги обожават. Правят се в тенджерата под налягане. Там се слага чаша ориз, предварително измит 4 пъти, както го правят китайците, обяснява бързо Звездев. Добавя се голям буркан с домати, чаена лъжица босилек, 2 лъжици олио или зехтин, 4 чаши вода, по една чаена лъжица сол и захар. Щом тенджерата заври, засича 5 минути и изключва, като оставя на котлона налягането да спадне постепенно. Идеално като за постите пред Великден.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете