Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Словакия твърдо против джендъризма Ще приемем отделно законодателство за борба с насилието над жени, обеща премиерът Фицо

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Лукарски: Фирмите ще връщат до 25% от евросубсидиите, ако проектите не са ефективни

“Бенефициентите по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” ще трябва да възстановят от 5% до 25% от получената безвъзмездна финансова помощ спрямо индикатори за изпълнение на проектите”. Това обясни министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Насоките за кандидатстване по процедура “Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия” бяха представени от Лукарски и екипа му, като ще бъдат подложени на обществено обсъждане преди стартиране на програмата. Индикаторите за изпълнение на даден проект ще бъдат четири – вътрешна норма на възвръщаемост, нарастване на производството, увеличаване на приходите от износ и повишаване ефективността на разходите. Спрямо тези критерии ще се изисква възстановяване от 5% до 25% на стойността на помощта, обясни Лукарски.

Управляващият орган ще посочва индикативните стойности и ако те не бъдат постигнати поне на 75%, е предвидена скала, по която пропорционално ще бъде връщан размерът на помощта. Това не е санкция, а поощряване на кандидатите и досега не е имало механизъм, по който да се връща стойността, обясниха от министерството. Предвидени са обстоятелства от извънреден характер, при които няма да се изисква възстановяване на помощта.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 150 000 000 евро. Минималният и максималният размер на проектите по процедурата в зависимост от категорията предприятие са както следва: за микро предприятия между 100 000 и 500 000 лв., за малки – между 200 000 и 750 000 лв., а за средни – между 300 000 и 1 000 000 лв, обясни Божидар Лукарски, цитиран от БГНЕС.

“По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение ИСУН 2020. Критериите и методологията за оценка на проектните предложения са изготвени по начин, който да гарантира максимална обективност и балансираност между оценката на състоянието на предприятието към момента на кандидатстване (на база историческите данни на кандидата за предходните три години) и оценката на очаквания ефект от изпълнение на инвестицията, представен в изисквания за целта бизнес план”, каза още той.

Според Божидар Лукарски за първи път се въвежда безпристрастност без субективизъм и прозрачност, като критериите се подлагат на обществено обсъждане. От представените критерии стана ясно, че фирми, които са печелили европейско финансиране в предишния програмен период, ще получават по-малко точки, в сравнение с нови фирми. “Те ще имат право да кандидатстват, но в зависимост от това колко проекта и на каква стойност са осъществили, толкова по-малко точки ще получават”, обясни Лукарски. Идеята е да се дадат насоки за развитие на бизнеса, който да се развива впоследствие, тъй като не може да се разчита само на европейски грантове, подчерта той. Лукарски цитира следната ситуация, при която единствен бизнесмен казва – “аз закупих съоръжения с пари по оперативната програма в предишния период, а сега ще кандидатствам, за да си ги обновя”.

“Идеята не е това – идеята е, като вземете грант, да си развиете бизнеса, така че да си купите новите машини с печалбата, за която ви подпомогнала Европа”, настоя икономическият министър. Именно поради тази причина се въвеждат тези критерии за точкуване и такава е идеята на тази оперативна програма в европейски мащаб, каза той. Това решение е на база препоръка от сертифициращия орган, който е установил концентрация на помощ в ограничен кръг от компании, съобщиха от министерството. Идеята е да се даде възможност на нови фирми да получат достъп до програмата и поради тази причина са предвидени допълнителни точки за онези бенефициенти, които за първи път кандидатстват. Допълнителни точки ще получават и фирми, които кандидатстват за проекти в Северозападния район на България. Това също е в резултат на европейска директива, която цели подпомагането на Северозападния район като един от районите в най-тежко икономическо състояние в Европа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.