Бойко Борисов пристигна в Лондон за инвестиционния форум за Западните Балкани

Златна мечка и за родното кино от Берлин (ОБЗОР) В “Не ме докосвай” една от главните роли се изпълнява от Ирмена Чичикова, а копродуцент е Мартичка Божилова

Георги Първанов: Едно разследване на сделката с ЧЕЗ би дало повече информация

Премиерът Бойко Борисов с 10-годишна прогноза: Балканите ще са най-хубавото място за живеене Проекти за 30 млрд. евро ще променят региона, каза министър-председателят

109 банди разбити при акции на ГДБОП 860 обвинения след разследвания на антимафиотите

НС да даде зелена светлина за „Белене“ Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Бандити няма, но ги хващат

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

Яйцето расте, хубавее, сладее и изкушава

Католиците вече отпразнуваха Великден, а православните християни ще го направят в неделя. За всички обаче яйцето е основният символ на празника и новото начало. Традицията повелява болшинството яйца да са оцветени в червено, символизирайки кръвта и възкресението на Исус Христос. Днес обаче тя е далеч по-разчупена и се е превърнала в индустрия, в която конкуренцията ражда хиляди шедьоври. И шоколадовите яйца са част от тях – поднесени като подарък, или с подарък вътре, от тях вече има за всеки вкус и джоб и от всякакъв калибър.

Едно от най-впечатляващите творения за сегашния Великден със сигурност ще е Голямата Берта. Яйцето от шоколад се предлага в два варианта – с тегло от 7,7 кг и цена 480 евро и 12,25 кг за 890 евро. То е с декорация във викториански стил, изработен от имитация на пролетни цветчета. Голямата Берта е направена в шоколадова къща “Шарбонел и Уолкър” в Лондон, основана в далечната 1875 г. като партньор на “Мезон Боасие” от Париж.

Не всички яйца за Великден обаче са на такава изумителна цена. За 55 евро, пак в Лондон, може да се купи екземпляр от бял шоколад. Специфичното тук е в ръчната рисунка върху него – отличително качество за всички продукти от шоколад на “Фортнъмс”. Със сигурност е така, когато се вгледаме внимателно в творението на шоколадовата къща, наречено “Скулптура на шоколадов пчелен кошер”. То струва цели 342 евро, но съвършенството на детайлите явно оправдават цената. Серията е лимитирана, а нейни автори са майка и дъщеря, работещи във фирмата. Имената им не се разкриват, но се уточнява, че били вдъхновени от структурата на пчелен кошер на покрива на шоколадовата къща.

Също в лимитирана серия са великденските яйца на “Хародс”, символ на лукса, които са ръчно рисувани. Един екземпляр струва цели 267 евро.

Легендарният френски шеф-готвач Ален Дюкас тази година вложи таланта си и в създаването на шоколадово великденско яйце за “Булгари”. То струва 62 евро, тежи 400 грама и е от 75% черен шоколад. Формата, обяснява Дюкас, е вдъхновена от глината и формата, която тя приема, докато се върти от грънчарите.

Нестандартно вдъхновение е стимулирало и популярния шеф-готвач Нобу Матцухиса, основател и собственик на едноименните ресторанти по света. Специално за Великден той създава лимитирана серия яйца, носеща духа на японската традиция. Предлагат се за 41 евро със 70% тъмен шоколад или 35% млечен във варианти в злато, сребро или бронз.

В “Пиер ерме” също са заложили на лимитирана серия, едно яйце от която струва 130 евро. Освен изискания шоколад от Перу, от който е изработено яйцето, незабравим спомен се очаква да оставят и малките дискове, прилепени към него. Защото всеки от тях е със специален вкус, като в различни видове шоколад са добавени нотки на ягоди, маракуя и малини.

Още един японец изпъква с оригиналност във великденската конкуренция. Еичи Сукегава, известен като майстор на разтопения шоколад, е създал великденско яйце, вдъхновено от творчеството на починалия преди 5 години британски дизайнер Александър Маккуин. Така от ръцете на Сукегава излиза яйцето с ръчно изработени пеперуди, което може да се купи за 480 евро.

И когато говорим за луксозни яйца, да припомним, че пионерите в областта са “Фаберже”. “Яйцата на Фаберже” е серия от 68 бижута с тази форма, част от тях изработени от Петер Карл Фаберже за руските царе Александър III и Николай II. Правени са от 1885-а до 1917 година, като 52 от тях са квалифицирани като великденски яйца. Така от изработката на въпросните царски яйца се поставят основите на ювелирна традиция, която и днес държи най-високото ниво.

Иначе в съвременен вариант яйцата и бижутата пак вървят заедно, включително по примера на детските минииграчки. Напоследък изключително модерно се оказва, особено в Италия, за Великден да се поднасят подаръци, скрити в шоколадово яйце.

Разбира се, всичко става по поръчка и не е евтино. Затова пък е оригинален начин празникът да стане двоен, като се поднесе годежен пръстен, или просто пръстен. Мнозина на Апенините пък предават по този начин на следващото поколение ценен семеен накит, заедно с изискано шоколадово творение. Кой знае, може би пък скоро модата ще е популярна и тук…

Жена открадна екземпляр за 104 евро

Изкушението, изглежда, е твърде голямо и на него не устоя жена на около 40 години, която на 28 март открадна скъпо великденско яйце от луксозния магазин “Готел шоколад” в мол “Адлер” в Манчестър. Дамата отишла, взела за малко кутия с яйце от луксозната нова серия “Щраус”, разгледала я за малко, но вместо да плати на касата, побягнала с всичка сила.

Продуктът струва 104 евро и представлява шоколадово яйце, пълно с трюфели и други скъпи шоколадови бонбони. От фирмата съобщиха, че “Щраус” са най-големите им великденски яйца, които са правили досега. Направени са от 40% млечен шоколад, пълен с хрупкав набъбнал ориз и хрупкави парченца бисквитки. Съдържанието е от 27 бонбона, сред които с карамел, трюфел с шампанско, миниатюрен чийзкейк с ягоди и др.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.