Градят наново разрушената морска естакада в Шабла

Полуразрушената морска естакада в Шабла ще бъде съборена до основи, а на нейно място ще бъде изградена нова със същите габарити. Старт на строителните дейности даде в понеделник транспортният министър Ивайло Московски. Проектът струва 6,186 млн. лв. и ще бъде изпълнен за 10 месеца от "Строително-предприемачески холдинг" ЕООД.

Бъдещата естакада ще бъде дълга 414 м и широка 6 м. На нея ще има островна площадка, издигната на 8,5 м над нивото на водата. Ще бъде направен и пристан за кораби. Старото съоръжение бе построено в края на 60-те години на миналия век за нуждите на нефтодобива, но така и не бе експлоатирано с тази цел. През последните 5 г. естакадата, която е държавна собственост, се рушеше интензивно. Част от ръждясалата й конструкция пропадна в морето и любимото място за разходки на романтиците бе затворено.

След ремонта транспортното министерство ще настоява съоръжението да придобие статут на пристанищно. То може да се ползва от компаниите, проучващи морското дъно за находища на газ в блоковете "Хан Аспарух" и "Силистар".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони