Каварна рекламира рокфеста и в Румъния

Масирана кампания на “Каварна рок фест” по най-слушаното румънско рок радио Magic FM ще започне община Каварна в средата на април. "През минали години на фестивала идваха по около 4000 комшии. Целта ни е сега да са поне 6000", обясни пред "Труд" кметът Цонко Цонев. За първи път партньор на общината в рекламната кампания е курортът Албена. Оттам ще опитат да намалят прогнозирания 10-процентен спад на нощувките за сезона и с нова оферта към българите - 6 дни ваканция на цената на 5.

Голф игрищата по Северното Черноморие ще бъдат една от дестинациите, по които догодина ще посрещнем първите организирани групи китайски туристи. Голфът заедно с балнео- ски и културните маршрути са продукти, с които България ще участва заедно с Турция, Гърция и Румъния в комбинираните балкански турове за китайци. Броят на гостите ще бъде уточнен в споразумение, което ще бъде подписано през юни в Пекин, съобщи преди ден министърът на туризма Николина Ангелкова.

Стартът на новия голф сезон край морето бе даден още в неделя от група шведски пенсионери, които пристигнаха с чартър от Стокхолм, за да се отдадат на хобито си в комплекса “Лайтхаус” край Балчик.

Приходите от престижния вид туризъм у нас сега са около 200 млн. лв. годишно, като в родните комплекси играят предимно скандинавци, британци, ирландци, румънци, руснаци, украинци и македонци. Тази година се очакват и чехи, французи и немци.

Турция обаче печели годишно по 1 млрд. долара от голф туризъм, поясниха експерти. За да догоним южната ни съседка и да сме конкурентни на водещите голф дестинации, са ни нужни поне 30 игрища, а сега имаме 7, обясни Ангелкова. Тя обеща да съдейства на всички желаещи да инвестират в сектора. Той е екологичен, може да съживи цели райони със слаборазвита икономика и заедно със спа и културните пакети да удължи морския сезон до 10 месеца.

За целта Министерството на туризма разработва 3-годишна чартърна програма, насочена главно към туристи от скандинавските страни, Германия и Великобритания. Полетите ще стартират през март 2016 г. до Варна и Бургас. Самолети ще има и през април, май, октомври и ноември. Така морските комплекси ще могат да разчитат на приличен обем от гости в крилата на идния сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони